<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77515" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пристигащи в ...

Извънреден брифинг на здравния министър и столичния кмет: Отпускат 80 млн. лв. за медиците на първа линия (видео)

08 Ноември 2020
0 7090

Отпускат нови средства за медиците на първа линия. Те са в общ размер от 80 млн. лева. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде Нова тв.

“Разбираме, че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден. Всеки трети, който е тестван е положителен”, добави проф. Ангелов.

Проф. Ангелов: От предложените 7 мерки остава само тази за “зеления коридор” (видео)

Парите ще бъдат отпуснати за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари. Те са в размер на 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв. на всеки лекар.

В някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни Covid-отделения. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец.

Промениха часовете на “зеления коридор” в София за хората над 65 години

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

“Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само днес заразените са 1257 в София, от които 141 са за интензивно лечение. Натискът върху болниците се увеличава. Очаквам до края на седмицата да започне включване на първите ДКЦ-та, които са създали нужната COVID зона. Ясно е, че хората трябва да са мотивирани. Затова ще бъдат отпуснати тези допълнителни слредства за тези, които работят в тези зони, както и за осигуряване на безплатни тестове. Надявам се така натискът върху болниците да бъде намален”, заяви Йорданка Фандъкова.

Тя призова отново всички да спазват мерките. “Засилили сме максимално контрола. Все повече хора спазват мерките. Всеки трябва да знае, че от него зависи способността на целия град да се справи с проблема”.

Здравният министър подчерта, че е ненужно здрави хора да си правят антигенни тестове. Според него това натоварва системата. За последното денонощие 285 човека са преминали пред фургона за бързи тестове. По данни на изследващите 2/3 са положителни, без да се броят неточните тестове.

Извънредно от здравния министър: Фургони за бързи тестове пред всяка държавна болница от петък (видео)

„Голяма част от отишлите са без симптоми. Няма смисъл да се правят. При липса на симптоми много често антигенните тестове са отрицателни. Няма смисъл да ни води страха, системата е подготвена”, подчерта проф. Ангелов.

Той категорично заяви, че не всички имат нужда от „Ремдесивир”. Лекарството се предписва при определена терапия и ако някой не е включен в такава терапия, означава, че той няма нужда от нея, заяви здравният министър.

“От “Господарите” зададохме въпрос на министър Ангелов ще спре ли приемът на пациенти с белодробни заболявания, тъй като от “Пирогов” вече са заявили, че ще приемат само Covid-пациенти. Министърът отговори, че в София има няколко болници, които приемат белодробно болни сразлично заболяване от Covid.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции