<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само 6% от нап...

Извънреден брифинг на здравния министър: Леки странични ефекти дотук са проявили 4-ма ваксинирани (видео)

04 Януари 2021
0 5641

Рано сутринта в понеделник на летище София пристигна втората пратка с ваксини на Pfizer и BioNTech за страната ни. Здравният министър беше на място да посрещне товара и даде кратък брифинг за медиите.

Здравният министър: Масовата ваксинация ще започне преди месец май (видео)

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията ѝ в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина”, заяви проф. Костадин Ангелов. 

Започва организация по извозването на новата партида ваксини до 5 точки в страната. „След като завършим логистиката до тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, така че да продължим  ваксинацията на всички медици на първа линия. Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията на хората в домовете за стари хора и учителите”, обясни министърът.

„Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини – през февруари и март. Тя ще стартира с възрастните хора”, поясни той.

На брифинга стана ясно, че до 1 януари са докладвани леки, умерени странични реакции при четирима от ваксинираните – болка, замайване и леко повишена температура. Никой от тях не е развил по-сериозна картина.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори следното: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”, категоричен е здравният министър.

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции