<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85329" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво казва Е...

Извънреден брифинг на здравния министър: Проверява се смъртен случай в Пловдив след имунизация, няма доказана връзка с ваксината (видео)

12 Март 2021
0 4017

“Поводът за временно спиране на ваксината на AstraZeneca в България е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция – фатален изход за жена на 57 г. в дома ѝ в 03.00 часа. Това каза на брифинг в Пловдив здравния министър Костадин Ангелов.

“Вчера в 20:00 ч. е извършена имунизацията Жената се прибрала без оплаквания, в 03.00 ч. получава остър задух. Търсят помощ, колегите отиват своевременно на място и установяват екзитус леталис”, поясни Ангелов.

Борисов разпореди спиране на имунизацията с ваксината на AstraZeneca (видео)

Министърът уточни, че жената е имала доста придружаващи заболявания и сърдечна операция. Тя не е ваксинирана със спряната партида на ваксината. Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност.

“Категорично няма образуване на тромби”, коментира той.

Извънреден брифинг на здравния министър: Проверява се смъртен случай в Пловдив след имунизация, няма доказана връзка с ваксината (видео)

По думите му няма доказана връзка между смъртта и ваксинацията.

“Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медиците как продължаваме с ваксинацията на AstraZeneca каза още той.

Какво казва Европейската агенция по лекарствата за спорната партида на AstraZeneca?

По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции