<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76234" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мерки срещу Co...

Извънреден брифинг на Здравното министерство: Намалява се наполовина капацитетът на нощните заведения (видео)

22 Октомври 2020
0 9348

“Намаляваме капацитета и посещаемостта на заведения наполовина.” Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг след среща със собствениците на заведения.

„Решихме, считано от довечера в 00.00 ч., да пуснем заповед, която ще гласи следното: посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обект. В момента заповедта на здравния министър е за един човек на квадратен метър. По този начин считаме, че ще постигнем отстояние на посетителите на нощни заведения, достатъчно разстояние между тях, за да прекъснем епидемиологичната верига на предаване на заболяването“, уточни той.

Брифингът на Щаба: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, имаме остър недостиг на медици (видео)

“Ако постигнем 80-90 % спазване на новите мерки за заведенията, значи сме постигнали резултат. Намаляваме капацитета и посещаемостта на заведения наполовина”, каза проф. д-р Костадин Ангелов.

Той каза, че е далеч от мисълта, че нарушители няма да има, но когато такива бъдат намерени, санкции ще има.

„Органите на РЗИ, съвместно с полицията, обикалят почти всички нощни заведения и клубове в София и страната, също и дневните заведения. Всички проверки, които се правят, завършват или с предписания, или с налагане на санкции. Това ще продължи. Там, където не се спазват мерките след предписанията, следва глоба, затваряне за 3, след това за 14 дни. Няма да има компромис за никого, защото залогът е животът на всички“, увери министърът.

По думите му, затварянето на държавата води до лоши икономически, социални и психологически последици.

„Не искаме да затваряме държавата, искаме мерките, които се въвеждат, да се спазват от всички. Ще можем да контролираме на всички места, където е физически възможно да го правим. Нека не се съсредоточаваме в изключенията“, изтъкна министърът.

“Знаехме, че ще има ръст от заболели и  заразени. Това, което обсъждахме със здравното министерство от седмици е, че най-важното е да пазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати”, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той изрази надежда с тези мерки да се постигнат необходимите резултати. Ако това обаче не се случи, след седмица ще бъдат предложени нови, по-строги мерки.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции