<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78581" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бил Гейтс мож...

Извънреден брифинг на Щаба: По-строгите мерки официално влизат в сила от петък вечер до 21 декември (видео)

25 Ноември 2020
0 10743

Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка. Това обяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от петък вечерта на 27 ноември до 21 декември. Те са следните:

– преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия във центрове и школи;

– преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца;

-преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма;

– преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска;

– не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 души;

– преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика;

-преустановяват се посещенията във фитнесите;

– преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса;

– преустановявят се посещения в игрални зали и казина;

– преустановяват се посещенията във всички магазини от тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори. Забраната е за големи търговски обекти, магазините, които са малки, ще продължат да работят;

– преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.

“Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Паркове и градини остават отворени”, обяви Костадин Ангелов.

Мерките влизат в сила от петък вечер, така че децата ще бъдат на градина и училище в този ден, моловете ще работят и т.н.

“Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навремено решение. Навремемно защото щаба и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смуртност”, заяви началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки. Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за Covid-19 болни, намалява. Те също се заразяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

„Човешкият живот е абсолютната ценност, предполагам, че за всеки здравомислещ човек това е така. Ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност, освен тази, ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум”, каза още председателят на щаба.

“Не претендираме за пълно затваряне на държавата и 100% ограничаване на контактите. Но тези мерки ще дадат резултат в края на 2-рата семица, а в края на 3-тата ще има и намаляване на нивата на смъртността. Така ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници. Тези намалени нива ще забавят темпа на пандемията. Ще имаме и възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага”, смята ген. Мутафчийски.

Той обясни, че срокът е такъв по пример на Израел и други държави, в който е дал търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6 хиляди на ден – излезе от този 3 седмичен период със заболеваемост 400 души на ден.

“Ако се опитаме да погледнем цялостната картина и случващото се в Европа и света трябва да кажем, че в Европа е най-голяма заболеваемостта и смъртността. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и разболяха 3 милиона души, а починаха 50 хиляди. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези неща и да не вземе мерки, това би било безотговорно”, добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите на директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов, мерките ще дадат глътка въздух за медиците, които вече 8 месеца са на първа линия.

“Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение”, обясни медикът.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че мярката 60/40 в помощ на бизнеса остава в действие и през следващите месеци. Същото важи за патронажната грижа и за допълнителните 1000 лева месечно за медиците на първа линия.

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

“Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника”, каза Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов увери, че сектор “Търговия” остава отворен, въпреки по-строгите мерки срещу разпространението на Covid-19.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции