<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78524" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Извънреден брифинг на Щаба: Сериозно се затягат мерките у нас, почти пълен локдаун от петък до Коледа (видео)

23 Ноември 2020
0 25908

Нови, по-строги мерки срещу разпространението на Covid-19 влизат в сила от петък, 27-ми ноември. Те бяха обявени от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб преди минути.

“Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Предложих тези мерки на министър-председателя и на коалиционните партньори и предложих тези мерки да влязат от петък – 27 ноември. Те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет и ще вземем решение за тях“, допълни той.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година,  преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Планира се още преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Предлага се още удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове. Да се преустанови работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете.

Да се преустанови работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, призова здравният министър.

С новите мерки се предлага и преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава обществения транспорт.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е”, призова проф. Ангелов.

Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Министърът каза още, че подготовката за изборите през пролетта вече е започнала и за момента не се планира те да бъдат отложени заради коронавируса.

По думите на Ангелов, мерките се очаква да дадат резултат преди коледните празници. Той каза още, че при добри резултати, мерките около празниците може да бъдат отхлабени.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев представи данни по време на брифинга за заболяемостта в страната. 

“Регистрираната заболеваемост в България за изминалата седмица са докладвани 23 659 случая, което е нарастване на седмичния брой заболели, спрямо предходната седмица, със 102,07%. 14-дневната заболяемост в България я нарежда на 11 място сред страните в ЕС и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666,5 на 100 000. На регионално ниво имаме значителни различия. Продължава ръстът при лицата, приети за болнично лечение, като ежемесечно техният брой нараства с между 20 и 40%. Нараства броят и на лицата, които се нуждаят от интензивно лечение, като към момента техният брой е 6,4% от хоспитализираните и непрекъснато расте”, съобщи той.

„По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, към 23.11, 14-дневната заболеваемост от коронавирус вече надхвърля 250 на 100 000 в 86 % от държавите в ЕС и Европейското икономическо пространство. Има само 4 страни, които са изключение и са под тази цифра: Норвегия, Ирландия, Исландия и Финландия. Броят на заразените лица за този 14-дневен период в ЕС е 2 милиона 842 649 лица, а броят на починалите за същия период е 49 264“, допълни Кунчев.

Директорите на големите столични болници, “Пирогов” и “Александровска” споделиха, че натискът върху медиците е огромен.

Директорът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски пък разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

Бойко Борисов след рапорт от Щаба: Здравната ни система се бори героично с Covid-19 (видео)

А по-рано днес членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър докладва данни за развитието на пандемията от Covid-19 на територията на България.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции