<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87607" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП подкрепи ...

Извънредно от Борисов: Има ново управляващо мнозинство и “Росенец” повече няма да бъде закачан (видео)

18 Април 2021
0 4346

“Има ново управляващо мнозинство – “Росенец” повече няма да бъде закачан, няма да има и мажоритарни избори.” Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на ГЕРБ.

“Моето предложение към новото управляващо мнозинство, особено така като гледах как си приказват приятелски Наско Атанасов с Данчо Цонев и много други такива, е да го приемат. Това не е тема на днешния ни разговор. Имаме управляващо мнозинство. Това е доказано във всички гласувания в последните дни и за председател, и за комисии”, изтъкна Борисов.

Той представи и карта на България с резултати от изборите.

“И в Ямбол, и в Разград, областните градове ГЕРБ е първа политическа сила и там. Ако това са МИР-овете, в 24 печели ГЕРб, 3 ДПС, 2 “Да, България”, 1 ДПС и в 1 “Има такъв народ”. Не знам откъде идва приповдигнатото огромно самочувствие на нашите колеги. Спомням си, когато прохождах в политиката срещу мен бяха кандидатката на БСП Татяна Дончева като кмет на София, в тази партия тогава бяха и Корнелия Нинова, и Мая Манолова. Те бяха на Сергей Станишев остриетата срещу мен. Като гледах резултатите им, техните нови партии са далече от нашите резултати”, каза още Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обърна внимание, че Корнелия Нинова вече чува под прозорците си призиви за оставка.

“Умолявам колегите да приемат плана за Плана за възстановяване и развитие”, заяви още Бойко Борисов.

По думите му, този план се е превърнал в ябълка на раздора в последните дни и се спекулира, че такъв план няма. Правен е от около 200 човека, има 38 работни сесии с ЕП, работили сме много по този план, посочи Борисов.

Според него злобата и реваншизмът е стигнала до там, че в петък толкова са искали бързо да се саморазправят, че са приели оставката на кабинета.

“Сега тук възникна първият спор. Да, има чл. 111, ал. 3 в Конституцията, който казва, че од следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Спомням си при Станишев – чак когато има ново правителство, се приема оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще явят да искат да стават депутати, защото с акт на парламента са махнати от там. В желанието си са толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение. Нали там бяха новите най-велики юристи, прависти. Спомням си на конгреса Таня Дончева, на който присъствах, много се надявах, че там действително има юридическа мисъл. Другите от “Да, България” – от няколко години знам колко им е юридическата мисъл”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и така наречените чистки. Той посочи, че сестрата на Драгомир Стойнев работи в Агенция “Митници” и на висок пост, а Мая Манолова е била омбудсман.

“Ние не сме били талибани, не сме били фашисти. Направихме комисия, ще проверяват”, посочи още Борисов.

По темата за разпускането на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19, той коментира:

“Опитаха се да се заиграят със здравето на хората и да кажат, че не мислим за него. Членовете на НОЩ са държавни служители… Една година не спряха да се подиграват с Щаба, дори гориха маските и казваха, че двама генерали плашат народа. Казват, че ние едва ли не на инат сме затворили Щаба. Няма такова нещо. Моето предложение е, ако искат, да го има този щаб. Само с едно гласуване могат да продължат работата му и д-р Симидчиев да дава указания.”

На брифинга присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Кирил Ананиев и здравният министър Костадин Ангелов.

“Партиите, които влязоха в парламента, само критикуват Плана за възстановяване и устойчивост, изготвен от ГЕРБ, но не предлагат алтернатива”, каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на множеството критики от страна на опозицията, че планът няма да бъде внесен навреме в ЕК и че не е добър.

Тази седмица в ефира на bTV евродепутатът Радан Кънев също разкритикува Дончев, че срокът до 30 април за внасяне на документа вече е непосилен и че това ще коства на държавата загуби.

„Уважаеми колеги, дайте вашия план. Ревизирайте този. Какво чуваме – саботаж. Уважаеми колеги, нещата са във вашите ръце, планът може да бъде изпратен и от Народното събрание. Народното събрание може да ми възложи да подам плана в ЕК“, коментира Дончев.

По думите му, действия в тази посока не се предприемат, а поведението на опозицията е преднамерено. Дончев заяви още, че водени разговори с Европейската комисия, откъдето са казали, че ще проявят гъвкавост.

“От началото на годината до този момент изплатихме 1 345 100 лв. за социално-икономически разходи”, обясни Кирил Ананиев и подчерта, че правителството е управлявало разходите на държавата правилно.

“Всички коментари от лекари и политици, включително от д-р Симидчиев, доказват, че те не понзават българското законодателство. НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този Щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свои щаб – включително от д-р Симидчиев, и от “Има такъв народ”. Но преди това трябва да се промени Закона за здравето, който очевидно не познавате”, коментира проф. Костадин Ангелов по отношение на закриването на Националния оперативен щаб за борба с коронавирус.

Той посочи, че през май месец може да се стигнат до 50 хиляди ваксинации на ден, стига да се организира правилно.

По думите му повечето партии в парламента са се заяждали всеки ден със съществуването на Националния оперативен щаб и са призовавали той да се закрие. Премиерът в оставка е разпоредил на Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство, уточни още той.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции