Следва: Протестиращи...

Излезе докладът на ЕК за България: Непрозрачни медии и безнаказана корупция

30 Септември 2020
0 8279

Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това посочва Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм.

Според ЕК липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г.

Евродепутат към протестиращите: Наясно сме какво става в България, не се отказвайте (видео)

И все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг.

„Липсата на прозрачност на медийната собственост се счита за повод за притеснение. Правната рамка срещу политически вмешателства не забранява на политици да имат медии и има установени връзки между политически лица и медии“, посочват авторите на доклада.

Те отбелязват и че няколко журналистически организации са сигнализирали за онлайн тормоз и физически посегателства срещу журналисти у нас.

Евродепутат: “Разкриха ми механизми на корупцията в България”

Като потенциален проблем се посочват законодателните инициативи в посока на това да се ограничи работата на неправителствените организации с чуждестранно финансиране.

Междувременно в България все още не е финализирана процедурата, с която да бъде отговорено на отдавнашното безпокойство на еврокомисията за ефективния режим на отчетност на главния прокурор.

Безпокойство продължава да буди и съставянето и функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към ВСС у нас.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции