<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74608" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

Излезе докладът на ЕК за България: Непрозрачни медии и безнаказана корупция

30 Септември 2020
0 8292

Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това посочва Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм.

Според ЕК липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г.

Евродепутат към протестиращите: Наясно сме какво става в България, не се отказвайте (видео)

И все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг.

Излезе докладът на ЕК за България: Непрозрачни медии и безнаказана корупция

„Липсата на прозрачност на медийната собственост се счита за повод за притеснение. Правната рамка срещу политически вмешателства не забранява на политици да имат медии и има установени връзки между политически лица и медии“, посочват авторите на доклада.

Те отбелязват и че няколко журналистически организации са сигнализирали за онлайн тормоз и физически посегателства срещу журналисти у нас.

Евродепутат: “Разкриха ми механизми на корупцията в България”

Като потенциален проблем се посочват законодателните инициативи в посока на това да се ограничи работата на неправителствените организации с чуждестранно финансиране.

Междувременно в България все още не е финализирана процедурата, с която да бъде отговорено на отдавнашното безпокойство на еврокомисията за ефективния режим на отчетност на главния прокурор.

Безпокойство продължава да буди и съставянето и функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към ВСС у нас.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции