Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Изменението на климата ще доведе до повече инциденти и смъртни случаи, според учени
Изменението на климата ще доведе до повече инциденти и смъртни случаи, според учени
Еко криза
01-14-20
добавено
895
прегледа

Инцидентите като удавяния, падания и нападения могат да убият над 2000 души всяка година в САЩ. А те ще се увеличават занапред, тъй като климатичните промени продължават да причиняват необичайни температурни промени, водещи до един куп последствия след себе си. 

 

Откритията на учените от Имперския колеж на Лондон, направени заедно с други учени от Колумбийски университет и Харвард бяха публикувани днес в списанието Nature Medicine.

 

Връзката между температурните колебания - необичайните периоди на горещина или студ - и нараняванията все още не са обяснени, но изследователите твърдят, че техните оценки биха могли да помогнат да се стимулират усилията за предотвратяване на редица смъртни случаи.

 

Разглеждането на нараняванията, свързани с изменението на климата, е сляпо място в изследванията, твърдят авторите на изследването. Предишни проучвания обаче показват как изменението на климата може да доведе до повече смъртни случаи от явления като топлинни вълни или болести, разпространени от комари.

 

 ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ Е НАЙ-ГОРЕЩОТО В ИСТОРИЯТА, ТВЪРДЯТ УЧЕНИ

 

Между 2030 и 2050 г. около 250 000 души могат да загинат поради недохранване, малария, диария и топлинен стрес, като всичко ще се дължи на климатичните промени, предупреждава Световната здравна организация.

 

5 милиона души умират от наранявания по целия свят всяка година, което представлява близо един на всеки десет от всички смъртни случаи. Много от тези наранявания могат да бъдат предотвратени, поради което авторите казват, че това трябва да се приеме като част от усилията за по-добра подготовка за бъдеще с потенциално катастрофални климатични промени.

 

Някои от нараняванията, които разглеждали, били инцидентни, включително смърт от удавяне, падания и автомобилни катастрофи. От друга страна, проучването разглежда също и умишлено нанесените наранявания от нападения и самоубийства, което сочи колко е важно да се обърнем към психичното здраве на хората, докато се адаптират към променящата се планета.

 

 

Друго проучване установило, че процентът на самоубийствата в САЩ и Мексико нараства заедно с по-високите средни месечни температури.

 

"Изследването подчертава колко важно е психичното здраве като скрита тежест не само от изменението на климата, но и от общата промяна на околната среда като цяло", каза Роби Паркс, водещ автор на анализа, направен от Колумбийския университет.

 

Той смята, че трябва да има повече проучвания за връзката между психичното здраве и повишаването на температурите.

 

„Нашите резултати показват, че може да има особени наранявания, особено при по-младите хора“, добави той.

 

Причините, поради които самоубийствата и други видове наранявания скачат по време на температурни колебания, са много добре разбрани.

 

Давещите се, освен с наводненията, могат да бъдат свързани и с нарастващия брой хора, които ще влязат във водата, за да се охладят. Изследователите също така отбелязват, че хората са склонни да бъдат по-развълнувани в горещото време и да пият повече алкохол, което може да допринесе за катастрофи и смъртните случаи, свързани с превозни средства.

 

 

МИСЛИТЕ, ЧЕ Е ГОРЕЩО В ЕВРОПА? НА ДРУГИ МЕСТА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО ВЕЧЕ Е БЛИЗО ДО ТЕРМИЧНИТЕ СИ ГРАНИЦИ

 

Други проучвания свързват по-високите температури с по-насилствените престъпления, като другата страна на спектъра - по-студеното време, може да доведе до повече наранявания от падания, но това конкретно проучване установило, че по-топлите температури всъщност могат да намалят риска от падания и наранявания при по-възрастните хора.

 

 

Учените установили също така, че транспортните инциденти, включително от автомобилни катастрофи, съставляват по-голямата част от смъртните случаи по време на необичайни температури, последвани от самоубийство, но смъртните случаи от удавяне са с най-големия пропорционален скок - приблизително 14%.

 

Резултатите от проучването показват, че младите мъже на възраст между 15 и 34 години ще съставляват по-голямата част от смъртните случаи и че щатите Калифорния, Тексас и Флорида ще бъдат най-засегнати.

 

За да стигнат до тези цифри, изследователите анализирали броя на смъртните случаи вследствие на най-различни наранявания в САЩ между 1980–2017 г. и ги сравнили с необичайни температурни промени всеки месец.

 

Те използвали тези данни за оценка на броя на нараняванията, свързани с повишаването на глобалните температури и ако климатът успее да задържи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, учените прогнозират допълнителни 1 600 смъртни случаи на година.

 

Въз основа обаче на съществуващите политики, това е по-скоро оптимистичният вариант.

 

Учените прогнозират допълнителни 2 135 смъртни случая, ако светът успее да постигне целите на Парижкото споразумение за климата, което има за цел да задържи затоплянето под увеличение с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. За съжаление, страните всъщност са по-близо до достигане на около 3-градусово увеличение на средните глобални температури.

 

 

Добрата новина е, че подобни проучвания могат да помогнат за промяната на тези резултати.

 

„Трябва да реагираме на тази заплаха с по-добра подготвеност по отношение на спешните служби, социалната подкрепа и предупрежденията за здравето“, каза в изявление Маджид Езати, автор и професор от Имперския колеж на Лондон.

 

Броят на смъртните случаи може да зависи от фактори като социално-икономическия статус и достъпа до здравни грижи и консултации, отбелязва проучването. Наличието на добър обществен транспорт като алтернатива на шофирането също може да намали рисковете от автомобилни инциденти заради екстремни условия.

 

Авторите на проучването отбелязаха, че за бъдещи изследвания трябва да се имат предвид и други фактори като промени във валежите, когато става въпрос за това как последиците от изменението на климата могат да доведат до повече наранявания.

 

Те също така призовават за повече информираност относно това как дадени общности могат да бъдат повлияни по различен начин въз основа на фактори като местоположение, раса и доходи.

 

„Нараняванията представляват основен проблем за общественото здраве със значителни обществени и икономически ефекти в световен мащаб“, твърдят учените.

 

 

Източник: The Verge