Следва: Дядо Коледа с...

Изненада! Най-старите мумии в света не са в Египет (видео и снимки)

25 Декември 2019
28 4102

Първите хора, за които е известно, че са мумифицирали мъртвите си, са го правили на доста невероятно място: най-сухото място на Земята, пише Си Ен Ен.

 

Хората Чинчоро са се заселили в крайбрежните заливи на пустинята Атакама, на територията на днешно Чили, около 7000 г. пр. н. е. И са разработили техника за мумифициране около 5000 г. пр.н.е.

Това е приблизително 2000 години преди древните египтяни. И все пак, докато египтяните били сложна цивилизация, мумифицираща елитни фараони, Чинчоро били ловци-събирачи с по-егалитарен подход към почитането на мъртвите.

 

 

""

 

Въпреки че тзаи цивилизация е малко известна дори в Чили, страната се надява, че заявлението към ЮНЕСКО за статут на световното културно наследство може най-сетне да привлече вниманието, което заслужават.

Мумификацията при Чинчоро започнала с бебета и плодове (може би поради високата смъртност на плода в пустинята, богата на арсен), преди да премине към възрастни. Имало е пет различни стила за период от около 4000 години, въпреки че най-разпространени са черните и червените мумии.

Направата на черните мумии включва изцяло разделяне на тялото на мъртвия човек, обработването му и след това повторно сглобяване, с кожа и всичко останало. Червените са създадени, като се правят малки разрези за отстраняване на вътрешните органи и след това се изсушава телесната кухина.

 

 

""

 

И двата вида мумии обикновено са били пълнени с пръчки и тръстики, украсени с перуки и маскирани с глина върху лицата – първата боядисана в манган, а втората в охра.

Предложението на Чили за обектите Чинчоро се очаква да бъде обсъдено от ЮНЕСКО още през 2020 г. 
 

 

Източник: Си Ен Ен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции