<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85248" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифингът на ...

Израел ваксинира 600 деца срещу Covid-19 и не отчете сериозни странични ефекти

11 Март 2021
0 415

Нито едно от стотиците деца на възраст между 12 и 16 г., които са били ваксинирани срещу Covid-19 с препарата на Pfizer/Biontech в Израел, не са се оплакали от сериозни странични ефекти. Това съобщава висш представител на страната пред The Guardian.

„Това е един от първите сигнали, че ваксината срещу Covid-19 е безопасна и при децата преди да бъдат публикувани официални резултати от клинично проучване”, добавя той.

Израел и ваксините: между добрите новини и лудостта

Министерството на здравеопазването на Израел препоръчва децата с придружаващи заболявания, които са изложени на по-голям риск от заразяване, да се ваксинират.

В момента фармацевтичната компания Pfizer провежда проучване върху деца от 12 до 15 години, а Оксфордският университет обяви планове да тества ваксината на AstraZeneca върху деца на шест години. Очаква се двете клинични проучвания да продължат няколко месеца.

В Израел: 523 000 имунизирани, нито един смъртен случай

Повече от половината израелци са получили поне първата доза ваксина срещу Covid-19, а медиците очакват около 60% от населението да бъде напълно имунизирано в рамките на седмици. Децата под 16 години съставляват една четвърт от населението на страната, което означава, че те ще трябва да бъдат ваксинирани, за да се постигне така желания стаден имунитет.

Според министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху, ваксинационната кампания ще бъде разширена и за деца, стига здравният регулатор да даде „зелена светлина”. Все още не знае дали ще се стигне до масова ваксинация на деца в Израел, защото тя зависи от съгласието на техните родители и настойници.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции