<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97071" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Кац...

Израел вече изисква “зелени паспорти” и за 3-годишните деца след ръст на заразените с Covid-19

19 Август 2021
0 384

Властите в Израел вече изискват всеки над 3-годишна възраст да докаже, че е ваксиниран или да покаже отрицателен тест за Covid-19 при влизане в закрити пространства, след рязък скок в броя на новозаразените, предава BBC.

В системата “Зелен паспорт” попадат ресторантите, кафетериите, музеите, библиотеките, фитнесите и басейните. Доказателство за имунен отговор срещу вируса не е необходимо при посещения на магазините и моловете.

Израел вече изисква &#8220;зелени паспорти&#8221; и за 3-годишните деца след ръст на заразените с Covid-19

Израел наблюдава нарастване на инфекциите, предизвикани от по-заразния вариант на Делта от края на юни.

Здравното министерство съобщи за около 7 870 нови случая на Covid-19 във вторник, което е малко по-малко от шестмесечния дневен рекорд в понеделник от 8 752.

Повече от 120 души са починали след заразяване с вируса през последната седмица – двойно повече от месечния брой, регистриран през юли – и 600 души се намират в тежко или критично състояние в болница.

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

Правителството се опита да се пребори с нарастването, като възстанови ограниченията, които премахна в средата на юни и като върне “Зеления паспорт”, който показва дали някой е бил напълно ваксиниран, наскоро се е възстановил от Covid-19 или е дал отрицателен тест през предходните 24 часа.

МЗ: Ваксините срещу Covid-19 не вкарват чип, не променят ДНК-то и не водят до безплодие

До този момент подобно изискване важеше за лицата на 12 и повече години, които подлежат на ваксинация от юни. За тях важеше изискването да представят “зелен паспорт” при посещение в посочените места.

Сега той ще се прилага и за деца на възраст между три и 11 години. Тестовете им ще бъдат финансирани от правителството, тъй като те не отговарят на условията за ваксинация, освен ако не са на пет или повече години и се счита, че са изложени на значителен риск от Covid-19.

Приблизително един милион жители – около 11% от населението – които не са били ваксинирани, въпреки че отговарят на условията, ще трябва да плащат за тестовете си.

Израел вече изисква &#8220;зелени паспорти&#8221; и за 3-годишните деца след ръст на заразените с Covid-19
Снимка: Reuters

Израел вече ваксинира с трета доза от препарата на Pfizer/BioNTech хората над 50-годишна възраст, здравните работници и хората със съпътстващи здравословни проблеми.

Източник: BBC

Заглавна снимка: AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции