<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74885" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нараства бро...

Изследване: Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини за коронавируса

04 Октомври 2020
0 1309

Доналд Тръмп е с леки симптоми на Ковид-19 и е бил прехвърлен във военна болница. Като упорито омаловажаваше опасността, президентът допринесе много за разпространението на фалшиви новини за коронавируса, сочи проучване, цитирано от Дойче веле.

Майкъл Мур обвини Тръмп, че лъже за заразяването си с Covid-19, за да отложи изборите

Злорадството не закъсня. Минути след като американският президент обяви в Туитър, че той и съпругата му Мелания са тествани положително за коронавирус, в социалните медии заваляха подигравки:

„Този път наистина има новина от Доналд Тръмп, която е положителна“, „Дано скоро се избавиш от Доналд Тръмп. Оздравявай, Ковид“, или “Е, карма” – бяха само някои от коментарите в Туитър. 

Изследване: Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини за коронавируса
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Фактът, че инфекцията на Тръмп предизвика злорадство, се дължи от една страна на поляризиращата му политика, а от друга – на досегашната роля на американския президент в кризата, породена от пандемията. Неговият личен принос в разпространяването на фалшиви новини за вируса е по-голям, отколкото се смята, твърдят изследователи от университета „Корнел“.

Какво разкрива проучването?

Учените са прегледали 38 милиона журналистически статии на английски език от цял свят, публикувани между 1 януари и 26 май. Над 522 000 от тях са съдържали фалшиви информации за коронавируса. Изводът, който правят в тази връзка изследователите: президентът на САЩ вероятно е най-големият инсинуатор на фалшиви новини. Името му се споменава в близо 40 процента от случаите на дезинформации.

В повечето от тези случаи става дума за предполагаеми „чудодейни средства“ срещу коронавируса. Особено много такива материали се появяват след изказването на Тръмп през април, когато американският президент твърдеше, че вирусът можел да бъде победен чрез инжектирането на дезинфектанти. Впоследствие неговият екип от съветници се опита да представи изказването като „идея“, а самият Тръмп бил проявил сарказъм.

Няколко мъже от Джорджия и Канзас са пили дезинфектант, след като Тръмп го “предложи” като лекарство за Covid-19

По-малък, но също сериозен ръст на обхванатите в проучването фалшиви новини, се констатира след изказванията на Тръмп за препарата срещу малария хидроксихлорохин. Медикаментът бил „божи дар“ и би могъл да се превърне в един от най-големите пробиви в медицината, уверяваше Тръмп. А ефективността му срещу коронавируса и до днес не е доказана.

Доналд Тръмп обяви, че пие хидроксихлорохин от седмици, вижте страничните му ефекти

Други разпространени от Тръмп лъжливи твърдения са, че вирусът „може да изчезне изведнъж като с магическа пръчка“ или пък – че „още по-често ще се чуват“ теории, според които вирусът бил разработен в китайска лаборатория.

Съзнателно ли го е правил Тръмп?

Така се предполага междувременно. Наскоро легендарният американски репортер Боб Удуърд оповести в книгата си „Страх“, че президентът още на седми февруари му е казал в интервю, че „вирусът е смъртоносен – по-смъртоносен от грипа“. Докато пред обществеността Тръмп се опитваше да омаловажи предизвикваната от вируса заплаха, особено в началото на пандемията, и твърдеше, че смъртността от него е по-ниска, отколкото от грипа. Същевременно организираше предизборни прояви с масово участие и се подиграваше на противника си Джо Байдън, че носи маска.

В разговора с Удуърд президентът отдавна е признал, че умишлено държи обществеността в неведение по отношение на истинските заплахи. „За да бъда честен с Вас, Боб, трябва да Ви кажа, че винаги съм искал да омаловажа опасностите. Правя го и сега, тъй като не искам да будя паника“, казва Тръмп в интервю с журналиста на 19-и март.

Изследване: Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини за коронавируса

Какви щети е нанесъл Тръмп?

Пряка връзка между тиражираните дезинформации и заболяванията, респективно смъртните случаи от коронавирус, не би могла да се направи – твърде много други фактори играят важна роля за разпространението на пандемията. Освен това стои въпросът дали един определен човек би могъл да е отговорен за разпространението на пандемията.

Все пак ръководителката на проучването Сара Еванега изтъква, че има индикации за опасностите, произтичащи от фалшивите информации: „Ако поради ненаучни и необосновани твърдения хората бъдат заблудени по отношение на заболяването, намалява вероятността те да се придържат към официалните правила“. Така хората биха могли да допринесат за разпространението на коронавируса.

Освен това в САЩ има и трагични случаи: там след изказването на Тръмп за вероятното лечебно действие на дезинфектантите четирима души починаха, след като са пили препарат за дезинфекциране на ръце.

Изследване: Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини за коронавируса
Военномедицински център “Уолтър Рийд” в Мериленд. Снимка: Reuters

Без проверка на фактите

Учените от „Корнел“ споделят и извода си, че само в 16,4 процента от случаите на разпространени дезинформации е била направена журналистическа проверка на фактите – повечето фалшиви новини са били публикувани без допълнителни проучвания и корекции. „На базата на безкритичното тиражиране на изказвания и мнения на влиятелни хора, без те да бъдат верифицирани или да бъде проверена коректността на твърденията, медиите рискуват неволно да допринесат за разпространяването на дезинформациите“, заключава проучването.

Видео от пристигането на американския президент във Военномедицинския център “Уолтър Рийд” може да си припомните в кадрите горе.

Източник: Дойче веле

Видео: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции