<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39127" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бразилска ре...

Изследователи заснеха невероятни кадри на тъпоноса шестхрилна акула (видео)

16 Юли 2019
0 5762

Няма място друго място освен подводницата, което дава възможност да видим по-отблизо какво се крие в дълбините на океана.

 

С няколко тънки стъкла разделящи ги от водата, изледователите на Ocean X успяха да маркират тъпоноса шестхрилна акула в естествената ѝ среда.

 

Това не е първият път, в който екземпляр от вида е бил маркиран, но е първият път, в който това се случва толкова надълбоко под водата.

 

Обикновено, те се улавят, вадят се на повърхността, маркират се, а след това биват освобождавани. Има обаче един проблем с цялото това нещо.

 

"Не е естествено за тези акули да излизат на толкова плитко и след това да бъдат връщани в дълбокото за толкова кратко време", каза един от изследователите на Ocean X.

 

"Информацията, която записваме за тази акула, не е нейното естествено поведение, защото е изплашена. Тя е тотално дезориентирана от факта, че е на повърхността", добави той.

 

Тъпоносите шестхрилни акули са едни от най-старите видове на планетата, които са съществували дори още преди динозаврите.

 

Те обаче са доста трудни за изучаване, защото в техния типичен жизнен цикъл, те не виждат дневна светлина и много рядко ще усетят ниското налягане и по-високите температури на повърхностните води.

 

"Обикновено данните, получени след повърхностно маркиране на тъпоноса шестхрилна акула се смятат за неверни, тъй като акулата не се връща към естественото си поведение за известно време след маркирането", твърдят учените.

 

Решението на проблема?

 

Отидете там, където тези акули прекарват по-голямата част от времето си, което в този случай е било на стотици метри под водата посред нощ.

 

Използвайки подводница от океанския изследователски кораб на OceanX – "Alucia", излседователите се потопили в тъмните дълбочини близо до Бахамските острови.

 

Към подводницата те прибавили харпун, който да изстреля маркиращото устройство в акулата, но както може би се досещате, уцелването на акула от подводница не е съвсем лесна работа.

 

Още по-лошото е, че зоната, най-подходяща за поставяне на маркиращото устройство, е с размерите на "iPad", което е доста малка цел за акула с тези размери.

 

"Първата вечер навсякъде имаше тъпоноси шестхрилни акули. Ние насочихме харпуна, изстреляхме маркиращото устройство, но то просто рикошира в дебелата кожа на животното. На втория ден направихме съответните корекции, но за жалост не се появиха акули.

 

 

 

 

На третата нощ, акулите се върнаха и ние бяхме много развълнувани да маркираме някоя, но за съжаление те бяха в голяма група, като някои от тях дори неволно се маркираха сами, когато се допряха до харпуна. Това значи, че може да имаме информация за група шестхрилни акули след няколко месеца, освен ако някоя от тях не изяде маркиращото устройство", казаха учените.

 

Най-накрая, на четвъртата и последна вечер, те постигнали успех.

 

Изследователите използвали около 300 килограма стръв и прекарали броени много часове в тясната подводница.

 

Точно преди 22 часа операторите, които управлявали радиостанциите на повърхността, получили пукащ сигнал – маркиращото устройство било успешно имплантирано в голям мъжки екземпляр.

 

И така най-накрая, след успешното имплантирано устройство, изследователите на OceanX прегледали заснетите кадри и както сами може да видите, те са абсолютно защеметяващи.

 

 

Източник: The Inertia

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции