<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: РЗИ състави п...

Изтекоха данните на 533 милиона Facebook-потребители, проверете дали не сте сред тях

06 Април 2021
0 34067

Пореден голям срив в системите за сигурност на социалната мрежа Facebook е довел до изтичането на лични данни на 533 милиона потребители, като сред тях има и 432 473 българи, пише bTV.

Хакери са използвали откритата през 2019 г. уязвимост в една от функционалностите на социалната мрежа, която позволяваше импортиране на данни от телефонния указател. В резултат са генерирани масиви, в които за всеки потребител има данни за телефон за връзка, имейл, работно място, лични взаимоотношения и др. Те са свързани с уникалния идентификационен номер, който е публичен.

Първоначално информацията беше достъпна срещу заплащане, но сега циркулира свободно. Според експерти по киберсигурност като Трой Хънт от сайта haveibeenpwned.com тези данни могат да се използват за SMS спам, но и за таргетирани атаки – много лесно непознат може да разбере идентификационния номер на профила ви и чрез него да стигне до изтеклия в мрежата телефонен номер.

Подобна възможност предлага и българският разследващ сайт bird.bg, който също е получил достъп до масива. От екипа на сайта подчертават, че не пазят логове на търсенията в инструмента им.

И в двата случая, ако има съвпадение е повече от препоръчително да смените паролата си и да включите верификация на всяко влизане с SMS. Освен това бъдете нащрек при обаждания от непознати номера – особено пък от чужбина.

Тук можете да проверите дали вашият телефонен номер е засегнат при теча на данни: haveibeenpwned.com

Източник: bTV

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции