<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42818" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изчезването на неандерталците вероятно е било резултат от кръвосмешение

28 Ноември 2019
0 2993

Близкородственото размножаване, известно още като инбридинг (кръвосмешение), би могло да е довело до изчезването на неандерталците, сочат нови изследвания, цитирани от Daily Mail.

 

Неандерталците изчезнали преди около 40 000 години, приблизително по същото време анатомично съвременните хора започнали да мигрират към Близкия Изток и Европа.

 

За разлика от други проучвания за смъртта на неандерталците, новите изследвания на Техническия университет в Айндховен, Холандия, предполагат, че хората може да не са виновни – поне не изцяло.

 

„Смъртта на вида“ може да се дължи само на лош демографски късмет “, казват изследователите.

 

 

""

 

 

Отдавна се смята, че замяната на неандерталците от съвременните хора се дължи на натиск върху околната среда или превъзходство на съвременните хора по отношение на конкуренцията за ресурси.

 

Новото проучване, публикувано в списанието PLOS One, предполага, че тези фактори може да не са изцяло отговорни за смъртта на древните ни роднини.

 

„Нашето проучване предполага, че всяко правдоподобно обяснение на смъртта също трябва да включва демографските фактори като ключови променливи“, казва Кристи Ваесен от екипа.

 

Изследователите използвали данни от проучвания, проведени върху понастоящем живущи популации на ловци-събирачи и приложили това към симулация на неандерталски популации. След това те добавили променливи за инбридинг, намален размер на популацията, годишни случайни демографски колебания и коефициент на половете.

 

Те направили това, за да разберат дали тези фактори могат да доведат до събитие на изчезване за период от 10 000 години без никакъв друг принос.

 

 

""

 

Според констатациите, самото кръвосмешение едва ли би довело до изчезване. Въпреки това, свързани с репродукцията проблеми при които 25% или по-малко жени неандерталци са родили в рамките на дадена година, биха могли да доведат до изчезване в популации до 1000 индивида.

 

Изследователите предполагат, че заедно с демографските промени, тези ефекти плюс инбридинг биха могли да доведат до изчезване в рамките на 10 000 години.

 

Но учените признават, че техните популационни модели са ограничени от параметрите им, които се базират на съвременните хора-събирачи. Въпреки това, показвайки само демографски проблеми, които биха могли да доведат до изчезване на неандерталците, те отбелязват, че тези модели могат да послужат като „нулева хипотеза“ за бъдещи конкурентни теории.

 

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции