<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82040" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Екипът на СЗО...

“Изчезналият” китайският милиардер Джак Ма се появи публично за пръв път от месеци

20 Януари 2021
0 601

Китайският предприемач, основател на онлайн гиганта “Алибаба” (Alibaba), Джак Ма направи първата си публична изява от октомври миналата година, съобщава CNN.

Той се обърна във видеоконферентен режим към стотици селски учители от различни региони на страната по повод отбелязвания днес Ден на просвещението на Буда. На този празник от 2015 г. Ма всяка година се среща със селски учители в южната провинция Хайнан и връчва награда, учредена от неговата фондация.

Къде е Джак Ма? Kитайският милиардер не се е появявал от два месеца

По-рано в този месец в социалните медии набраха скорост спекулации за местонахождението на милиардера след медийни съобщения, че той е пропуснал финалния епизод на телевизионно предаване, в което беше съдия.

Ма не се е появявал публично от октомври, когато на форум в Шанхай отправи критики към китайската регулаторна система.

Малко по-късно властите неочаквано спряха планираното рекордно излизане на борсата на финтех компанията му “Ант груп” (Ant Group), която трябваше да пусне акциите си едновременно на борсите в Шанхай и Хонконг. В края на декември стана известно, че “Алибаба” е била уведомена от Управлението за контрол на пазарите на Китай, че срещу компанията се води разследване по подозрения в извършване на действия с монополен характер.

Най-богатият китаец Джак Ма се оттегли от ръководството на “Alibaba”

56-годишният бизнесмен е най-познатата в света корпоративна звезда на Китай, както и символ на технологичния бум в страната. Изчезването му от общественото пространство породи спекулации, че може да е задържан или да има юридически проблеми. “Алибаба” и властите не отговориха на запитванията по въпроса за положението му и кога може да бъде следващата му публична поява.

През 2017 година китайският милиардер Джак Ма се превъплъти в образа на Майкъл Джексън и танцува пред 40 хил. служители на 18-ия рожден ден на компанията. Цялото изпълнение можете да видите във видеото горе. 

Източник: CNN

Снимка: Bloomberg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции