Илон Мъск се отказа от нов завод на "Тесла" във Великобритания заради Брекзит

November 13, 2019
30 1270
Коментари: 0

Пионерът на електромобилите Илон Мъск избра Германия за локация на новия завод на "Тесла" заради Брекзит, смущавайки Борис Джонсън, който се готви днес да обещае „революция в чистата енергия“.

 

Премиерът на Великобритания ще изнесе реч по телевизията, в завод за електрически автомобили в Западен Мидландс, но посещението му рискува да бъде засенчено от промяната на решението на Мъск.

 

На церемония по награждаване в Германия, предприемачът обяви, че от компанията са решили да построят завода наречен "Tesla Giga Europe" в района на Берлин, като обясни, че също така, поради несигурността на Брезкит, ще отпаднат плановете за изграждане на база за научноизследователска дейност във Великобритания, която вече също ще бъде изградена в Германия.

 

„Брекзит направи твърде рисковано построяването на завода във Великобритания“, каза Мъск.

 

Борис Джонсън обаче заяви, че инвеститорите са готови да разгърнат планове си за развитие на чистата енергия във Великобритания, ако сделката за Брекзит бъде приета, но въпреки това е изправен пред сериозни критики, че това ще бъде доста тежка раздяла с ЕС, която най-вероятно ще спре инвестициите на компаниите в страната.

 

Сякаш за да добави към срама, неговият противоречив главен помощник Доминик Къмингс бе забелязан да тениска на компанията „Open AI“, която е основана от Илон Мъск.

 

Джонсън се сблъсква и с нарастваща критика, поради факта, че не е успял да последва основния правен ангажимент, влязъл в последните дни на Тереза ​​Мей, който цели нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

 

Наскоро той обяви и планове за финансиране на проучвания за разработване на първата в света централа за ядрен синтез, но повечето експерти смятат, че постигането на тази мечта ще бъде поне след 30 години.

 

Консервативна партия също така заяви, че ще инвестира 1 милиард британски лири в индустрията за електрически автомобили на Великобритания, но е трудно да се каже, че би могло да помогне за постигане на амбициозната цел за 2050 г.

 

Джонсън ще се закълне да "използва силата на науката, иновациите и технологиите за справяне с изменението на климата, да стимулира икономическия растеж и да създаде работни места с висококвалифицирани работни места с висока заплата". Целта е да се хареса на избирателите на либералдемократите, чиято подкрепа му трябва, за да спечели мнозинството в Камарата на общините.

 

„Самият предприемач, който Къмингс идолизира, е избрал да не инвестира във Великобритания заради екстремния Брекзит, който ще последва. Това напълно разрушава фантазията на Джонсън и Къмингс за Брекзит и показва, че заблудените им планове вече ни костват жизненоважни инвестиции и правят страната по-бедна“, заяви Том Брейк, говорител на партията на Либералните демократи.

 

 

Източник: The Independent

 

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: