<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80467" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шефът на BioNTech...

Има данни, че новият щам на коронавируса заразява по-лесно деца

22 Декември 2020
0 1121

Учени във Великобритания разполагат с данни, че новият щам на Covid-19 заразява по-лесно деца, пише bTV.

Според тях големия ръст на заболели през последните месеци може да се дължи на по-ефективното разпространение сред децата.

Твърдението идва от екип от изследователи, назначен от правителството, след като премиерът Борис Джонсън съобщи, че се надява през януари да отворят училищата в страната.

Все още няма данни новият щам да е по-опасен за децата и да причинява по-сериозно заболяване, но ако той заразява по-успешно лица под 14-годишна възраст, детски градини и ясли биха имали по-голямо влияние върху общата заболеваемост, посочват учените.

Според проф. Уенди Баркли от „Империал колидж“ това би поставило децата на същото стъпало по важност като възрастните носители на коронавируса.

„Ако децата са по-възприемчиви към новия щам, подобно на възрастните, и като знаем как протича тяхното общуване, вероятно ще виждаме все повече инфекции и при по-малките“, коментира Баркли.

Ако новият щам наистина заразява по-успешно деца, учените очакват да има намаляване на новите случаи във Великобритания около коледните и новогодишните празници, тъй като учебните заведения и яслите не работят.

Учени във Великобритания са в надпревара с времето, за да изследват максимално новия щам на коронавируса. Към момента се смята, че той се разпространява с между 50 и 70% по-бързо от предишните разновидности.

Какво знаем за новия щам на Covid-19: Откъде дойде, по-опасен ли е, помагат ли ваксините?

Има данни и за по-лесното заразяване на деца, макар наблюденията да са в ранна фаза. Според изчисленията дори по време на британския локдаун новият вариант на вируса се е разпространявал по-ефективно. Тогава неговото репродуктивно число е било 1,2, докато това на другите щамове е спаднало до 0,8.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции