<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От днес са в с...

Има ли “български модел” за борба с Covid-19 и докъде ни доведе той

12 Март 2021
0 727

Допреди няколко седмици изглеждаше, че ситуацията с разпространението на Covid-19 в България се успокоява. Болниците имаха достатъчно места за настаняване на пациенти, а притесненията на всички бяха свързани с бавния процес на ваксиниране, който изненадващо премина в т.нар. “зелени коридори“.

Сега България е в коренно различно положение. “Ситуацията в определени области започва да става изключително сериозна”, каза в четвъртък министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Брифингът на Щаба: Ситуацията е сериозна, ръстът на смъртността е най-бърз от септември насам (видео)

В средата на март епидемията в България напомня за най-тежката фаза от т.нар. втора вълна, която у нас започна през есента. Директорите на болници отново предупреждават, че леглата в отделенията за Covid-19 не достигат, а приетите в болница с коронавирус се увеличават с близо 1000 души на седмица.

Има обаче една новина. Данните показват, че в самото си начало третата вълна изглежда дори по-висока от втората.

Има ли &#8220;български модел&#8221; за борба с Covid-19 и докъде ни доведе той
Снимка: БулФото

Допреди няколко дни настроението беше такова, все едно епидемията отминава. Успокоението даде възможност на управляващите да започнат да отхлабват мерките, което да позволи на повече хора и бизнеси да се върнат към нормалното си всекидневие. Учениците започнаха да се връщат поетапно в класните стаи, а от 1 март бяха отворени заведенията, търговските центрове и игралните зали.

Затягат мерките в София: Големите ученици минават онлайн, заведенията работят до 22 часа

Сега посоката е сменена. В сряда редица общини и области решиха отново да затворят училищата за децата от 5 до 12 клас и да ги върнат изцяло на дистанционно обучение.

Докато България се приближаваше към този момент, представители на правителство не спираха да повтарят, че държавата се справя отлично с пандемията, а в Европа и света дори вече се говори за “български модел“.

Бойко Борисов: “Управляваме по най-добрия начин пандемията, това е безспорно!” (видео)

В следващите редове Николай Лавчиев от Свободна Европа описва как точно стигнахме дотук, сравнявайки данните от последните месеци и търсейки отговор на въпроса какво точно представлява “българският модел”.

“По най-добрия начин”

От месеци представители на правителството твърдят, че институциите се представят добре по отношение на пандемията. Те често цитират ниската заболеваемост и икономическите мерки в подкрепа на засегнатите.

Има ли &#8220;български модел&#8221; за борба с Covid-19 и докъде ни доведе той
Снимка: ФБ

Отлична оценка беше поставена от премиера Бойко Борисов в края на февруари в Хасково, когато по време на своя обиколка наблюдаваше как върви ваксинационният процес в района.

Видео от изказването на премиера можете да си припомните по-горе.

“Ние управляваме пандемията по най-добрия начин. Това е безспорно и всички колеги го отчитат вече”, каза тогава Борисов.

Седмица по-късно, в първите дни на март, подобно мнение изразиха и двама министри от кабинета – здравният Костадин Ангелов и външният Екатерина Захариева. И двамата са водачи на листи на управляващата партия ГЕРБ за изборите.

Има ли &#8220;български модел&#8221; за борба с Covid-19 и докъде ни доведе той

В интервю пред БНТ Екатерина Захариева каза, че “светът говори за българския модел за управление на кризата. Балансът, който правителството намира между това да има мерки – да опазва живота на хората, но също така да запази работните места и икономиката”.

Ден по-рано Костадин Ангелов каза, че за “българския модел” се говори в Европа, а седмица по-късно, на 7 март затвърди думите си със следния коментар, направен от Варна:

“В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави“.

Има ли &#8220;български модел&#8221; за борба с Covid-19 и докъде ни доведе той

Говори ли светът за България?

От Свободна Европа са изпратили въпроси до ведомствата на цитираните с молба за примери за това кой е казал, че българското правителство управлява кризата по най-добрия начин, както къде и кой в Европа и света говори за български модел.

До публикуването на този текст отговори от Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на външните работи не са получени.

Потърсени са публикации или коментари на представители на здравните власти и правителствата на други държави, които да дават за пример “българския модел“, но отново без успех.

В последните седмици две от световните медии имат публикации за епидемията в България.

На 21 януари европейското издание на Политико публикува статия за скоростта на ваксиниране в Европейския съюз, който си постави за цел 70% от населението да е имунизирано до лятото. Политико пише, че скоростта на ваксинирането трябва да се ускори пет пъти, за да се изпълни целта. И дава няколко примера.

“Зад всички е България, която няма да стигне целта преди 2040 г. и трябва да ускори процеса 29 пъти”, пише изданието.

На 22 февруари Ню Йорк таймс има статия за България, в която съобщава за т.нар. зелени коридори.

“България предлага ваксина на всеки, който поиска, и се появиха дълги опашки, пише в заглавието Ню Йорк таймс.

Изданието споменава, че в края на 2020 г. България е била сред страните с най-висока смъртност в ЕС и че изостава от всички останали по темпове на ваксинация.

И двете статии не споменават нищо за български модел. Не открихме този израз в нито една друга публикация по темата, нито в публичните изказвания на някой международен политик.

От днес са в сила нови мерки срещу Covid-19 (видео)

Какво казват числата за българския модел“

Към 11 март данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) показват, че средният брой на заразените на всеки 100 хиляди души население в България е 340 – със 100 повече от регистрираните преди седмица. По-висок е средният брой на заразените в Чехия, Естония, Франция, Италия и други. По-ниски са резултатите в Норвегия, Германия, Хърватия , Румъния и други.

В момента “българският модел” не е изключение и в България има сериозно покачване на заразените, което се случва и в много други държави в Европа.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Заглавна снимка: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции