<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85436" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Кунчев: Ч...

Има още две руски ваксини. Какво се знае за тях?

15 Март 2021
0 267

Русия има амбицията през есента на тази година вече да е ваксинирала по-голямата част от своето население. В момента там ползват основно ваксината “Спутник V”. Но в Русия има още два препарата срещу Covid-19. Ваксината “ЭпиВакКорона” бе регистрирана през октомври 2020, а от средата на март започва масовото ѝ приложение. Другата ваксина се казва “КовиВак” и бе регистрирана в края на февруари. В средата на март ще бъдат пуснати в оборот първите 120 000 дози от нея, пише Дойче веле.

И трите ваксини бяха сертифицирани още преди да завърши третата фаза на широкомащабните клинични изпитания. Премиерът Михаил Мишустин с гордост подчерта, че Русия е единствената страна в света, която вече има три готови ваксини. И това не е всичко. Налице са данни, че в страната се разработват ощо около 20 препарата, в това число и ваксината “Мир-19”, която неотдавна завърши първия етап на предклиничните изпитания.

Какво е известно за двете нови ваксини?

“ЭпиВакКорона”, която е одобрена в Русия и Туркменистан, е създадена на основата на синтезирани по химически път пептидни антигени и не съдържа жив вирус. През ноември тя е била изпитана върху 150 доброволци на възраст над 60 години и върху 3000 души на възраст над 18 години. От руска страна твърдят, че ефективността на “ЭпиВакКорона“ е 100-процентова – този извод бил направен въз основа на резултатите от първата и втората фаза на клиничните изпитания. По сведения на производителя, ваксината може да се съхранява в обикновен хладилник при температури между 2 и 8 градуса.

Руснаците не искат да се ваксинират със “Спутник V” и смятат коронавируса за биологично оръжие

Ваксинационен център в Москва
Мобилен ваксинационен център в Москва

Що се отнася до ваксината “КовиВак”, до момента почти няма данни, които да са потвърдени от независими международни източници. Засега препаратът не фигурира и в постоянно обновявания списък на СЗО за ваксините. “КовиВак” е инактивирана ваксина, разработена на основата на “убити” SARS-CoV-2-вируси. В клетките на човешкия организъм тя предизвиква имунна реакция, при която се изграждат антитела. Създателите на ваксината твърдят, че тя може да се съхранява при температура между 2 и 8 градуса, което позволява безпроблемния ѝ транспорт. А това е голямо предимство пред ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които се съхраняват при много ниски температури. Според руски експерти, “КовиВак” може да се използва и за реваксинация, както и за подсилваща имунизация на хора, които са преболедували Covid-19. Учените, разработили ваксината, твърдят освен това, че „убитият“ вирус, използван за направата на препарата, по всяка вероятност го прави ефективен и срещу повечето мутации на коронавируса.

Европейската агенция по лекарствата предупреди да не се избързва с одобряването на “Спутник V”

“Спутник V е добра ваксина”

Първата руска ваксина беше регистрирана спешно от Министерството на здравеопазването още през август 2020 – веднага след втората фаза на клиничните изпитания, в които участваха само 76 доброволци на възраст под 60 години. Третата фаза с участието на 40 000 доброволци се състоя чак след това. В специализираното издание “The Lancet” в началото на февруари бяха публикувани предварителни данни от третата фаза на изследванията, а оценките бяха положителни.

В началото на март тази година Европейската агенция за лекарствата ЕМА пристъпи към процес на проверка и регистрация на “Спутник V”. Положително за нея се изказа и председателят на Германската комисия по имунизациите Томас Мертенс: “Това е добра ваксина, която по всяка вероятност някой ден ще бъде допусната и в ЕС. Руските изследователи разполагат с много богат опит в сферата на ваксините. “Спутник V” е много находчиво разработен“, заяви той пред вестник „Райнише Пост“.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции