<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81978" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 40 млн. вак...

Има 20 случая на деца с мултисистемен възпалителен синдром след Covid-19 в България (видео)

19 Януари 2021
0 519

У нас са регистрирани 20 случая на рядкото, но опасно усложнение след Covid-19 при децата – мултисистемен възпалителен синдром. Това каза педиатърът и детски ревматолог д-р Калин Лисички в предаването “Тази сутрин” по bTV.

„Основната му проява е висока температура – над 38 градуса, която не се повлиява от медикаменти и трае над 24 часа. Засягат се поне две системи, обикновено стомашно-чревният тракт е засегнат“, обясни медикът.

Има 20 случая на деца с мултисистемен възпалителен синдром след Covid-19 в България (видео)

Мултисистемният възпалителен синдром може да се засегне също сърцето, белите дробове, кожата, лигавиците и бъбреците. Най-опасно е ако засегне сърдечносъдовата система, тъй като може да доведе до тежък миокардит при децата.

„Точната честота на заболяването не е известна, смята се, че е 2 на 100 хиляди заразени деца“, допълни д-р Лисички. По думите му не е нужно децата да са били болни от Covid-19 преди това, но със сигурност са имали контакт с болен.

„Повечето случаи са свързани с контакт с болен, като при децата се наблюдават много високи титри на антитела. Ние лекувахме такова дете, което нямаше никаква симптоматика в миналото, но майката беше лекувана 44 дни с антибиотик за пневмония. В семейството всички бяха с високи титри, а при детето – 130 пъти над горната граница“, каза още специалистът.

Лечението на опасното усложнение е специфично и трябва да се приложи навреме. При някои деца се наблюдават и други усложнения, като гърчове, променено съзнание и шок. У нас всички деца, които са били с мултисистемен възпалителен синдром са излекувани и са добре.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции