<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89761" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Удължават из...

Имунизационният паспорт: кога влиза в сила и какви права ще дава?

22 Май 2021
0 1732

Европейският парламент (ЕП) и страните-членки на ЕС окончателно одобриха въвеждането на ваксинационен сертификат, който ще важи на територията на целия ЕС. Документът има за цел да улесни пътуванията в рамките на Общността още от началото на летния сезон, пише Дойче веле.

Кога влиза в сила здравният паспорт?

Както съобщи Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по вътрешни работи в ЕП, решението ще бъде гласувано в Европарламента на заседание през втората седмица на юни. И ако страните-членки също толкова бързо потвърдят постигнатия компромис, сертификатът ще влезе в сила от 1 юли.

Държавите в ЕС се договориха за свободно пътуване със здравния паспорт

Новият здравен паспорт ще позволява свободно придвижване на територията на ЕС за всички европейски граждани, които или са ваксинирани срещу Covid-19, или скоро са прекарали болестта, или имат скорошен отрицателен тест за зараза с коронавируса. „Така ще отпадне нуждата от карантиниране и допълнителни тестове, но това винаги ще е в зависимост от актуалната пандемична обстановка“, заяви германската евродепутатка Биргит Зипел, участвала в изготвянето на решението.

Какви информации ще съдържа сертификатът?

Документът ще удостоверява с каква ваксина е имунизиран притежателят му и ще съдържа информация за последните му тестове за Covid-19, както и дали е прекарал болестта. Другите данни, които ще съдържа сертификатът, са името, датата на раждане и на ваксиниране, както и кой е издал документа.

Защитата на данните ще бъде осигурена. На сървърите няма да се съхранява никаква информация, съдържаща лични данни – те ще се пазят само на личния мобилен телефон.

Хартиен или дигитален документ?

Ще бъде възможно сертификатът да е дигитален – да се отваря чрез специално мобилно приложение. В Германия то се разработва в момента в сътрудничество с технологичния концерн IBM. Но ще има и други приложения.

С помощта на QR-код данните ще могат да се четат в целия ЕС и ще бъдат защитени срещу фалшифициране. Който няма мобилен телефон или не желае сертификата в дигитален вариант, ще може да го представя и на хартия.

Кой ще издава сертификатите?

В Германия документът ще се издава само от оторизирани лица в имунизационните центрове, лекарските кабинети и болниците. Засега не е съвсем ясно как вече имунизираните ще се сдобият с ваксинационен сертификат. Най-вероятно той ще се получава там, където е била извършена ваксинацията.

Задължителен ли ще е здравният паспорт?

Имунизационният паспорт няма да е задължителен. “Дигиталният сертификат е само един допълнителен и напълно доброволен инструмент”, посочват от германското здравно министерство.

Какви права ще дава сертификатът?

Това ще решава всяка страна-членка за себе си. Популярни туристически дестинации като Гърция и Испания отдавна са заявили интерес към сертификата. Но все още не е съвсем ясно какви врати ще отваря той там. Едно поне е сигурно: сертификатът ще улесни значително удостоверяването на проведена ваксинация, извършен тест или прекарано заболяване. Знае се също така, че всяка страна-членка ще решава за себе си дали ще признава ваксинации с препаратите “Спутник V” и “Синофарм”, които все още не са одобрени от Европейската агенция за лекарствата ЕМА.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции