<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77423" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джо Байдън по...

Съдебният имунитет на Путин ще се разшири, а отнемането му ще е още по-сложно

06 Ноември 2020
0 455

Президентът на Русия Владимир Путин скоро може да получи съдебен имунитет, валиден за всички престъпления, които може да е извършил и преди, и след заемане на поста си. Това съобщава Свободна Европа като се позова на законопроект, публикуван на сайта на руското правителство, цитиран от Reuters.

В момента руският президент също е пожизнено защитен от съдебно преследване, но само ако става дума за престъпления, извършени докато е бил държавен глава.

Съдебният имунитет на Путин ще се разшири, а отнемането му ще е още по-сложно

Новият законопроект допълнително усложнява и начина, по който един бивш руски президент може да загуби този имунитет – за това вече ще е необходимо мнозинство от две трети и в двете камари на руския парламент. Толкова сложна процедура в момента е предвидена само за случаите, в които се иска импичмънт на президента, пише Радио Свобода.

В момента президентът би могъл да загуби имунитета си и с обикновено мнозинство в двете камари.

Както сегашното, така и предложеното ново законодателство, би позволило разследване на президента по текстове, отнасящи се за държавна измяна или за други тежки престъпления. За други престъпления и в двата случая не може да има съдебно дирене.

Правителство на Русия подаде оставка, след като Путин предложи промени в конституцията

Обръщението на президента Владимир Путин, в което той обяви отлагане на референдума за нова конституция в страната можете да си припомните във видеото горе.

Новината за пълен доживотен имунитет за държавния глава идва месеци след приемането на нова конституция на страната. Тя позволи на Путин да се кандидатира още два пъти за президент. Друго изменение на основния закон позволи на държавния глава да стане пожизнен сенатор – пост, който и без това се ползва със защита от съдебно преследване.

Путин може да остане президент до края на живота си

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции