<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84245" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Балтов: ...

Имунитетът след първата доза на AstraZeneca нараства до 90-ия ден, обяви Асен Балтов

22 Февруари 2021
0 12651

Имунитетът след първата доза на ваксината на AstraZeneca нараства до 90-ия ден или след 12-та седмица, заяви директорът на “Пирогов” и член на Националния оперативен щаб проф. Асен Балтов.

„Първото натрупване на антитела след поставяне на ваксина на AstraZeneca/Oxford започва след втората седмица, като те нарастват до 90-ия ден. Именно затова казахме, че втората доза трябва да бъде поставяна между 65-ия и 70-ия ден, защото тогава е най-оптималният период за нея. И по този начин получаваме дълготраен имунитет, може би за повече от 1 година“, допълни той.

Какъв е проблемът с ваксината на AstraZeneca?

Според най-новото проучване – ефикасността на препарата на AZ става по-висока, ако втората доза се постави 12 седмици след първата. Публикацията на учени от университета в Оксфорд, която The Lancet разпространи преди няколко дни, гласи, че цялостната ефикасност на ваксината достига до 81%, когато се остави пауза от 3 месеца между двете инжекции със стандартна дозировка. За справка – защитната ѝ способност е 55%, ако втората доза се сложи в шестмесечен интервал след първата.

В България интервалът между двете дози е 10 седмици. Това, по думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, е оптималният период за препарата, разработен съвместно от университета Оксфорд. Относно опасенията на лекари, че дългият период и наближаващите летни месеци могат да направят пациентите нехайни за датата на повторното убождане, Кунчев каза за NOVA, че “гражданите трябва да са активната страна, когато дойде време за поставяне на втора доза”.

„Не съм специалист, който изчислява проценти, нашата работа е да ваксинираме“, каза Балтов. „Мисля, че много скоро ще излязат по-сериозни публикации, както в САЩ, така и във Великобритания, след като привършват техните проучвания. Там се правят изследвания при хора над 65-годишна възраст, както и на деца между 6 и 16-годишна възраст“.

Снимка: AFP

Директорът на „Пирогов“ нарече ефекта от зелените коридори „поразителен“. От петък следобед до неделя вечер само в тази болница са били имунизирани 1950 пациенти с първа доза от AstraZeneca. В цялата страна през почивните дни са били поставени ваксини на около 16 хиляди души. Само през изминалото денонощие са направени 10 998 ваксинации (над 10 000 от тях с AstraZeneca). Поне една доза от препарати срещу Covid у нас са получили 119 354 български граждани, а 26 973 от тях вече са с поставени две дози.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим зелените коридори в петте ваксинационни пункта в „Пирогов””, каза проф. Балтов. “Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на AZ/Oxford. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30 ч., но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”.

Всички РЗИ-та в страната трябва да отворят зелени коридори за всички желаещи да се имунизират – целодневно в събота и неделя, както и в следобедните часове през останалите дни.

Източник: Булевард България

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции