<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75705" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лондон преми...

Имунната ни система отслабва отговора си към инфекции на по-ранна възраст, отколкото се смяташе досега

15 Октомври 2020
0 1094

Пикът на силата на имунната система е в училищна възраст при децата и започва да отслабва по-рано, отколкото се смяташе досега, сочи ново изследване, цитирано от The Telegraph.

Така нареченото “имунно стареене” започва още в тийнейджърска възраст, когато организмът бива “атакуван” от острите инфекциозни заболявания. При други заболявания, включително Covid-19, тази възраст е значително по-късно – около 40-те, посочват данни от изследването на Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина.

Проучването, което включва 142 набора от данни за възрастта на пациента и тежестта на заболяването при 32 различни бактериални и вирусни инфекции, е сред първите, които изследват как се променя имунната система в годините от живота на човека. То се базира на информация както преди, така и след използването на антибиотици и ваксини при определени състояния.

Тежкото боледуване е по-изразено до 20-годишна възраст за заболявания като полиомиелит, тиф, туберкулоза, морбили, едра шарка, варицела, ХИВ, инфекциозна мононуклеоза и жълта треска, показва изследването, публикувано в списанието Scientific Data.

Ебола, менингококов менингит, холера, скарлатина и ласа треска протичат по-тежко след 20-тата година, докато сезонният грип, бруцелоза и хепатит В са по-тежки след 30-годишна възраст.

Снимка: Pixabay

При Sars, Mers, Covid и хепатит А тежкото протичане настъпва след 40-годишна възраст.

Имунната система при бебетата е по-слаба, което обуславя това, че новородените са по-податливи на голям брой инфекции. От тази възраст организмът бързо укрепва, тъй като е изложен на атаката на много нови бактерии и вируси. С напредъка на възрастта обаче, се наблюдава намаляване на броя клетки, които могат да реагират на новите инфекции, т. нар. Т-клетки. Това обясняа защо смъртността вследствие на патогени като Covid-19 е по-висока при възрастните хора, които не разполагат с голям брой такива клетки.

Изненадата в това проуване идва от откритието, че стареенето на имунната система започва в много по-ранна възраст, отколкото се предполагаше досега.

Снимка: Unsplash/Charles Deluvio

„Повече от всичко резултатите ни показват колко малко знаем за нюансите при развитието на имунната система през годините от живота и колко от полза може да бъде това разбиране при разгадаването на податливостта към симптомите на Covid-19“, заяви проф. Даниел Олтман, професор по имунология от Имперския колеж в Лондон

Източник: The Telegraph

Снимка на корицата: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции