<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравното ми...

Имунолози: Ще се наложи и трета доза на ваксините срещу коронавирус (видео)

03 Август 2021
0 449

Заради изменчивостта на Covid-19 и новия Делта вариант ще се наложи поставянето на трета доза на ваксините, обявиха имунолози по Нова.

Здравното министерство публикува обновен списък на държавите по цветови зони според Covid-обстановката (документ)

Имунолози: Ще се наложи и трета доза на ваксините срещу коронавирус (видео)

Началото на четвъртата вълна вече е факт и у нас, а прогнозата на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е още тази седмица заразените на ден да надвишат 500.

Незадоволителният темп на ваксиниране у нас, като и недостатъчно стриктното спазване на мерките, могат да доведат до по-тежка четвърта вълна от очакваното, прогнозира доц. Кунчев. Въпреки това въвеждането на нови ограничения към момента не било на дневен ред.

Страната ни чака становище от Европейската агенция по лекарствата необходимо ли е вече ваксинирани с две дози да си поставят и още една – бустерна, за по-голяма защита. Решение, което вече взеха редица държави като Израел, Великобритания и Съединените щати.

Ето какво казват имунолозите и за третата доза:

“Първо ще бъде на тези, които не са дали достатъчно висок имунен отговор и тези, които са рисковите групи – това са възрастните хора, хора със странични заболявания. Постепенно това ще обхване цялото население, тъй като вирусът няма да остане същият”, обясни акад. Богдан Петрунов.

Няма да са същите и ваксините. Третата доза ще е обогатена със защита от Делта мутацията. Компаниите вече са разработили  такива варианти.

“Всичко е готово и за няколко седмици могат да се направят достатъчно количества, за да започне една по-масова имунизация. Няма да се забави, но въпросът е да се разреши, да мине всички етапи на одобрение”, обясни акад. Петрунов.

Засега здравните власти не предвиждат задължителна имунизация за определени групи, нито повече привилегии за ваксинираните. Според доц. Кунчев е възможно още през септември да приближим пика на четвъртата вълна. А от данните за последното денонощие става ясно, че България вече е достигнала над 1 милион напълно ваксинирани. 

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции