<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92771" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заразените с ...

Индийският щам “Делта” връща локдауните и строгите ограничения по света

28 Юни 2021
0 3808

Москва отбеляза рекорден брой смъртни случаи от Covid-19 от началото на пандемията, а здравната криза в Португалия се задълбочава заради индийския вариант на коронавируса „Делта“. Редица държави по света върнаха локдауните заради неговото разпространение, а това предизвиква тревоги относно пътуванията на техните граждани в Европа, пише “Булевард България”.

Ваксинационният процес намали броя на инфекциите в много от по-развитите страни. В ЕС и САЩ мерките се облекчават все повече, но експертите предупреждават, че бързото разпространение на „Делта“ означава, че пандемията е далеч от своя край.

Делта мутацията: защо през лятото може да стане опасно

Световната здравна организация този уикенд регистрира най-ниския брой седмични случаи на коронавируса от февруари насам. Индийският вариант обаче вече се среща в 92 държави, включително и в България, и според експертите е много по-лесно разпространим в сравнение с британския „Алфа“.

Индийският щам &#8220;Делта&#8221; връща локдауните и строгите ограничения по света

В неделя Москва регистрира 114 смъртни случая на Covid-19 за денонощие след взрив на новите случаи в цяла Русия. Общо инфекциите за един ден са 6723, а в страната – 20 538, което е най-високата цифра от януари насам. Жертвите на вируса в Русия се увеличиха с още 599.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди, че „единственото решение е бърза, масова ваксинация“. Служителите в сектора на услугите дори са задължени да се имунизират.

В повечето страни в Европа все пак инфекциите, броят на хоспитализациите и смъртните случаи намаляват, а няколко правителства облекчиха мерките.

Испания сложи край на задължителното правило за носене на маски на открито. Същото важи за Нидерландия, където ограниченията за посещение на ресторантите на закрито също вече не са толкова строги, а нощните клубове отвориха за клиенти с отрицателен PCR тест. Белгия позволи на гражданите да си ходят на гости и да се събират до 8 души на маса в заведение, а в Швейцария повечето мерки отпаднаха.

Великобритания трябва да излезе от локдауна на 19 юли, но новият здравен министър Саджид Джавид смята да обяви още по-ранна дата въпреки инфекциите с варианта „Делта“.

Германия, която е ваксинирала напълно 35% от населението си, този уикенд обяви Португалия за рискова зона за разпространение на новите варианти и забрани влизането от страната. Изключение се допуска за немските граждани и хора с постоянно местожителство, които трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Този ход повдигна редица въпроси за бъдещето на летния туризъм в Европа през 2021, тъй като бе направен само няколко дни преди влизането в сила на „зелените сертификати“.

Индийският щам &#8220;Делта&#8221; връща локдауните и строгите ограничения по света

Вариантът „Делта“ обаче се среща при повече от 70% от новите случаи на Covid в португалската столица Лисабон и в областта, както и при над 51% от инфекциите в страната. Репродуктивното число на заразата е 1,34 (над 1 означава бързо разпространение), включително в региона Алгарве, популярен сред туристите.

Португалия наложи стриктни ограничения в края на миналата седмица, включително затваряне на ресторанти през уикенда в Лисабон и Албуфейра. До момента с пълен цикъл на ваксинация е 30% от населението на държавата.

В няколко испански региона, включително Каталуния, се отчита 20% повишение на „Делта“ и според местните власти той ще доминира след 3-4 седмици.

Здравните експерти в Гърция казват, че вариантът „Делта“ най-вероятно ще е доминиращ в средата на август. Те предупреждават, че през лятото може да се стигне до стриктен локдаун в области с нисък процент на имунизирани граждани и с по-висок дял на нови инфекции.

И южноафриканският вариант на коронавируса стигна до София

България също отбеляза нови 7 случая на индийския вариант, както и един на щама „Бета“ – южноафрикански. С първия са се заразили две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 г., всички от които са от София. Шестима от тях са под карантина и на домашно лечение, докато един пациент е хоспитализиран. Носителят на варианта „Бета“ на Covid-19 е временно пребиваващ в страната. Намира се в София и за него се знае, че е във възрастовата група 30-40 г. Той е карантиниран и излекуван, сочи информацията на МЗ.

Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве имат готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки. Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев – двама от членовете на бившия Национален оперативен щаб за Covid-19 – предупредиха за опасността от допускането на масово разпространение на вирусния вариант “Делта” в България и призоваха населението да се ваксинира.

Извън Европа – Индонезия отбеляза над 21 хиляди дневни случая на коронавирус, а Тайланд, Малайзия и Бангладеш налагат локдаун. Индийският премиер Нарендра Моди призова 940-те милиона пълнолетни в страната да се имунидират срещу Covid-19 заради бързото разпространение на Covid-варианта. Само 6% от населението е ваксинирано.

Най-големият град в Австралия – Сидни, влезе в двуседмичен локдаун от събота, за да овладее внезапен взрив на коронавируса, а Нова Зеландия обяви тридневно прекратяване на споразумението си за пътуване без карантина с по-голямата си съседка.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции