<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73812" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българският ...

“Индипендънт”: Бойко Борисов е десен популист, но на българите им дойде до гуша от него

18 Септември 2020
0 1349

Британският вестник “The Independent” посвети обширен материал на българския министър председател Бойко Борисов и на продължаващите вече 70 дни антиправителствени протести в страната.

Ето и пълният текст на статията:

Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи, които се противопоставят на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните действия на лидера на тази източноевропейска държава.

&#8220;Индипендънт&#8221;: Бойко Борисов е десен популист, но на българите им дойде до гуша от него

България е разтърсвана от много бурни антиправителствени протести, за които чуждестранните медии почти никога не съобщават, тъй като цялото внимание на световната общност е приковано към драмата, разиграна в имението на Александър Лукашенко, наречено Беларус.

Българският премиер Бойко Борисов е десен популист, който работи съвместно с крайната десница и е на власт от почти 10 години. Българите ясно дават да се разбере, че този човек и неговата партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), която е част от дясноцентристкия блок в Европейския съюз и изпълнява всички указания на г-жа Меркел, са доста уморени от тях.

&#8220;Индипендънт&#8221;: Бойко Борисов е десен популист, но на българите им дойде до гуша от него

Борисов, затънал в поредица от корупционни скандали, намеква, че е готов да подаде оставка; но най-вероятно това е просто тактически прийом, предназначен да охлади пламенността на демонстрантите, които са възмутени от злоупотребите на неговото правителство.

Видеото, в което премиерът Борисов обяви, че е време за рестарт на държавата може да си припомните горе.

Извънредно от Бойко Борисов: Време е за рестарт на държавата, предлагаме Велико Народно Събрание и нова Конституция

„Мисля, че Борисов с удоволствие би подал оставка. Той е уморен, споделя български журналист. “Но той даде обещания. Говорим за възможно изграждане на газопровод и получаване на средства от ЕС. Той не може да си тръгне, докато не пристигнат парите, които трябва да бъдат разпределени между правилните хора.”

&#8220;Индипендънт&#8221;: Бойко Борисов е десен популист, но на българите им дойде до гуша от него

В понеделник протестиращите се събраха на столичния площад “Независимост” пред сградата на президентството за 68-ма поредна вечер.

„Това е много разнообразна група хора“, каза журналистът.

Те настояват за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев (протеже на Борисов, който не демонстрира привързаност към високи морални принципи), за реформа на избирателната система, която те считат за нечестна, и промени в Конституцията.

&#8220;Индипендънт&#8221;: Бойко Борисов е десен популист, но на българите им дойде до гуша от него

Гневът им се подхранва и от колебливите действия на властите по отношение на пандемията от коронавирус, както и от скандалите около изтекли снимки, на които Борисов, подобно на някакъв гангстер от второкласен филм, спи в леглото си, а до него има купища злато, пачки пари и автоматичен пистолет.

Излезе и видео с чекмеджето с пачките и пистолета в спалнята на Бойко Борисов

Както и в Беларус, жените в България играят важна роля в протестите, като ги водят и се явяват „гласа на хората“ за пресата. В скорошно есе българският учен Яна Цонева обобщи исканията на протестиращите и машинациите на елита, довели до днешните вълнения.

„Наблюдава се дълбоко разделение в редиците на българския елит и воюващите фракции размахват административния си ресурс като тояга, използвайки го срещу конкуренти“, пише тя.

По време на неотдавнашен митинг журналистката Светла Петрова говори за мащабите на корупцията.

„Борисов никога няма да обърне внимание на огромните разрушения и ужасни морални руини, които ГЕРБ ще остави в България”, каза тя преди няколко дни. “Истинското наследство на партия ГЕРБ е следното: България е страна, извадена от равновесие и объркана; българите са объркани; нацията се топи заради миграция поради икономически причини; огромните социални различия убиват всички ценности и надежди; дивите територии безогледно се урбанизират и тънат в боклuк.“

Стряскащи сателитни кадри сравняват дивите ни плажове преди с бетона на първа линия сега (видео и снимки)

Уви, България не е сама тук. Погледнете САЩ и Великобритания. Поетичното описание на Петрова е приложимо за всяка страна, опустошена от популистки режими.

Снимки: БулФото

Видео: Facebook/ Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции