<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български ле...

Инструкции на РЗИ указват в кои случаи карантината е 14 и в кои 10 дни

02 Ноември 2020
0 2654

Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) публикува инструкции за карантината при положителен тест за коронавирус или контакт със заразен.

На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на Covid-19:

  • заразоносители (асимптомни лица);
  • лица с леки клинични оплаквания (телесна температура над 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема;
  • лица, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

Всички близки контактни на потвърден случай на Covid-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, посочено от тях.

Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването.

Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми на Covid-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

Брифингът за Covid-19: Тревожен ръст на приетите в болница, спешните отделения изнемогват (видео)

Преди няколко дни на брифинга на Националния оперативен щаб беше обявено, че се обмиссля уведомяването на хората с положителен тест за коронавирус и на контактните им да става с есемес.

Източник: СРЗИ

Снимка на корицата: Unsplash/Kelly Sikemma

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции