Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Интернет тролове тормозят учен, помогнал за първата снимка на черна дупка (видео)
Интернет тролове тормозят учен, помогнал за първата снимка на черна дупка (видео)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
04-15-19
добавено
2295
прегледа

Кейти Боуман, която скоро ще стане главен асистент в Калтех, водеше един от четирите екипа, които обработиха данни от половин тон хард-дискове, за да ги превърнат в първата снимка на черна дупка, която обиколи света миналата сряда.

 

 

Дори със снимката, която виждаме тук на екраните си, проумяването на нещо по-голямо от нашата Слънчева система и 6.5 трилиона пъти по-масивно от Слънцето ни, все още е близо до невъзможното. Но пък радостта е лесна за разбиране от хората и в това се убедихме от снимката на Кейти в точно уловения момент, в който тя е прикрила устата си с ръце от щастие.

 

 

Въпреки, че е част от голям екип от 200 учени, след тази снимка вниманието на социалните мрежи се концентрира изцяло върху Кейти Боуман. Само за няколко часа, гравитационния кладенец от тъмнина, какъвто е интернет, започна да я засмуква. Според информация на The New York Times, на телефона ѝ пристигат толкова много съобщения, че ѝ се налага да го изключи. Някой започва постоянно да създава фалшиви туитър акаунти на нейно име. А на следващия ден The New York Times излиза със статия със заглавие: "Как Кейти Боуман случайно стана лицето на проекта "Черна дупка"". 

 

Прекрасно е да си признат в работата си. Но сигурно е и страшно неудобно да стоиш под прожекторите и постоянно да бъдеш питан за твоята звездна роля, когато всъщност си неразделна част от голям екип. 

 

В отговор на цялото това внимание, Боуман написа във фейсбук пост: "Никой алгоритъм или човек не направи тази снимка. Тя изискваше невероятния талант на отбор от учени от целия свят и години усилена работа, за да се разработи инструмента, обработката на данни, методите за изобразяване и техниките за анализиране, които бяха необходими за да стане възможно всичко това. За мен беше голяма чест и аз съм късметлийка, че имах възможността да работя с всички вас."

 

Но това е същността на интернет и нещата стават дори още по-лоши. В нещо, което може да бъде описано само като сексистки лов на вещици, хората започнаха да гледат под лупа работата ѝ, за да се опитат да разберат доколко тя наистина е съдействала на проекта, който я изстреля на върха на славата, без тя да го е искала. Троловете се фокусираха върху нейния колега - Андрю Чаел, който е посочен в GitHub като първоначален разработчик на един от алгоритмите, които показаха черната дупка, и започнаха да разпространяват неговата снимка. Чаел няма участие в нищо от това. 

 

"Това със сигурност е започнато от хора, които са били разстроени от факта, че жена става лицето на тази история и са решили: "Ще намеря някого, който отговаря на нашата представа, вместо това"", разказа Чаел пред The Washington Post.

 

В добавка към Туитър, троловете качват видеа в YouTube, които разпространяват слухове около нейната работа, и създават фалшиви профили в Инстаграм, имайки за мишена Боуман и Чаел. 

 

Това не е запазена марка само на интернет. Жените в науката са цитирани по-рядко, отколкото колегите им - мъже. Те по-трудно се добират до публикации в известни научни издания, в това число и във флагмана "Science and Nature". На жените в науката им се плаща по-малко, отколкото на техните колеги (изследване през 2013 г. показа, че на жените, работещи в областта на физиката и астрономията им се заплаща с 40% по-малко, отколкото на мъжете!) И за тях е много по-вероятно да станат жертви на тормоз.

 

Източник: The Verge