<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84308" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Инфекционист от ВМА: Хубаво е и преболедувалите да се ваксинират, но след 90 дни (видео)

23 Февруари 2021
0 3032

Повече от 3500 души до момента са се ваксинирани срещу коронавируса във Военномедицинска академия. Най-възрастният е на 96 години, а най-младият – на 18. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болести във ВМА. Самата тя също се е ваксинирала.

„Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре. Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изчистени“, на мнение е тя.

По думите ѝ е желателно тези, които са преболедували, също да се ваксинират. Условието е да са минали 90 дни.

При някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи – локални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, обясни специалистът.

„Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдаваме“, обясни д-р Магдалена Баймакова.

Д-р Баймакова е главен асистент в Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА. Преминала е специализация по „Инфекциозни болести” в Lausanne University Hospital (CHUV), Switzerland, както и следдипломно обучение по различни теми от инфектологията в Австрия, Гърция, Италия, Франция и Швейцария.

Източник: bTV,”Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции