Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Иран заплаши Гърция с ответни действия, ако даде базите си на САЩ
Иран заплаши Гърция с ответни действия, ако даде базите си на САЩ
По света
01-14-20
добавено
12971
прегледа

Иран заплаши Гърция да отвърне по "ясен и решителен начин", ако даде на САЩ да използва бази на нейна територия за агресия срещу Техеран.  

 

 

 

 

В статия от 6 януари във вестник "Kathimerini" се казва, че „Гърция ще има някакво участие“ в случай на американска операция срещу Иран, „макар и не с военен кораб… поради изключително крехкия баланс“ в региона на Източното Средиземноморие. В същата статия се казва, че въоръжените сили на САЩ усилват присъствието си във военната си база в Суда на остров Крит.

 

 

 

 

„Ислямска република Иран даде ясно да се разбере, че в случай на война, водена от САЩ срещу страната, използването на военни бази от която и да е държава на американския нашественик ще се счита за враждебен акт, и Иран си запазва правото да отговори по ясен и решителен начин “,  се казва в писмо на иранското посолство в Атина, изпратено до Kathimerini. То е публикувано на 10 януари в графата „Читателски писма “. „Имайки предвид приятелските, традиционните и историческите отношения между двете страни, Иран и Гърция, и липсата на различия или напрежение между тях през последните векове, ние вярваме, че това изявление не може да бъде официалната позиция на гръцкото правителство и нашите исторически приятелски отношения ще продължат и в бъдеще“, се добавя в писмото.

 

 

 

 

ИРАН СЕ ГОТВИ ДА ОБЪРКА СМЕТКИТЕ НА САЩ

 

 

Само преди няколко месеца САЩ се заканваше на Гърция заради Иран. Тогава бе обявено, че Съединените щати са уведомили гръцкото правителство, че всякакви опити да бъде оказана помощ на иранския танкер, освободен от Гибралтар и плаващ към Гърция, ще бъдат смятани за материална подкрепа за чуждестранна организация, определена от САЩ като терористична. По онова време танкерът "Грейс 1", преименуван на "Адриан Даря 1", вдигна котва от Гибралтар и плаваше към Каламата, Гърция. Иран пък предупреди САЩ срещу всякакви нови опити да задържат в открито море иранския петролен танкер.

 

 

Източник: Kathimerini