<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85713" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ако сте вакси...

Испания стана четвъртата страна в Европа, която легализира евтаназията

18 Март 2021
0 9635

Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания окончателно одобри законопроект, регламентиращ провеждането на евтаназия в страната. Гласуването беше излъчено на уебсайта на камарата, пише Dir.bg.

Инициативата, ръководена от Испанската социалистическа трудова партия, беше подкрепена от 202 измежду 350 парламентаристи. Очаква се тя да влезе в сила след три месеца.

Германия отмени забраната за евтаназия

Законопроектът има за цел да помогне на неизлечимо болни хора, които изпитват непоносими физически или психологически страдания. Той позволява евтаназия на всеки пълнолетен испански гражданин или лице, което има разрешение за пребиваване в страната. Пациентите трябва да потвърдят желанието си четири пъти по време на процеса на преглед, включително възможността да оттеглят заявката. Исканията ще се разглеждат от лекарите, както и от специална комисия, която следи за прилагането на закона.

По време на дебатите и гласуването пред парламента имаше демонстрации на поддръжници и противници на закона. Новите разпоредби се сблъскват с твърда съпротива от страна на твърдата десница и религиозни групи. Крайнодясната партия “Вокс” е заявила, че ще го оспори пред Конституционния съд.

Евтаназията отдавна привлича общественото внимание в Испания, която е на четвърто място в света по очаквана продължителност на живота. През 1998 г. парализираният Рамон Сампедро записа извършеното си с чужда помощ самоубийство, след като съдът му отказа това право.

Близо 90 на сто от испанците подкрепят декриминализирането на евтаназията, според проучване на общественото мнение от 2019 година.

Испания става четвъртата държава в Европа, след Нидерландия, Белгия и Люксембург, която ще разреши на хора, с нелечими болести или състояние, които причиняват непоносима болка, да слагат край на живота си. налогичен план в съседна Португалия се сблъска със спънки в понеделник, когато върховният съд на страната отхвърли като неконституционен приетия от парламента закон. 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции