Италиански боклук е намерен и във Враца

January 5, 2020
37 1986
Коментари: 0

Още едно депо с боклук, вероятно дошъл от Италия, се проверява от ДАНС и РИОСВ, този път във Враца. Проверката е образувана по сигнал на бТВ, която пък е била уведомена от зрители, съобщава Mediapool.

 

Порталът на ул. "Складова" е отворен и до отпадъка се стига без проблем, а наематели и клиенти твърдят, че нямат общо. На място има над 50 тона употребявани тонер касети от принтери. Част от тях са пакетирани, а други – не. Отпадъкът се складира там от ноември. Според етикетите на контейнерите и чувалите идва от Италия и не е опасен.

 

"По предварителна информация по документите, които прегледахме, са неопасен отпадък, но тепърва ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците”, обясни пред телевизията Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца.

 

МВР започна мащабна операция заради боклука на Ндрангета

 

Стопаните на площадката – баща и син Ангелови, твърдят, че боклукът не е техен, а на фирма, с която сключили договор за съхранение. Площадката обаче не е лицензирана, както е по закон.

 

"Проблемът е, че тя не е регистрирана в РИОСВ, няма такъв издаден документ за съхранение, за което фирмата ще си понесе санкцията”, обясни Христов.

 

По информация на бТВ от Италия пластмасата е препродадена три пъти, преди да стигне до склада във Враца. Собствениците на въпросните фирми предстои да бъдат разпитани.

 

Ето коя е българката, задържана при акцията срещу италианската мафия (видео)

 

Преди дни в двора на стар завод в Плевен бяха открити 9000 тона бали с пластмаса, метал и хартия, внесени от Италия.

 

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че поне още седем площадки в страната за отпадъци се очаква да бъдат проверени.

 

В средата на декември италианската полиция задържа край Милано 17 вагона с над 800 тона незаконни пластмасови отпадъци, предполагаемо предназначени за внос в България.

 

Източник: Mediapool

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: