<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вокалистът н...

Италиански творец продаде невидима скулптура за 15 000 евро (видео)

31 Май 2021
0 1796

Италианският творец Салваторе Гарау продаде невидима скулптура за 15 хиляди евро. Творбата съществува, но в съзнанието на създателя си, казва самият той, цитиран от Булевард България.

Вижте най-голямата скулптура на птица в света, отнела на автора 10 години (видео и снимки)

“Вакуумът не е нищо повече от пространство, запълнено с енергия. Дори и да го изпразним, според принципа за неопределеност на Хайзенберг, вакуумът има тежест. Оттам следва, че притежава енергия, която се кондензира и се трансформира в малки частици, които попадат у нас”, казва 67-годишният творец Гарау пред Italy 24. За едни той е луд, за други – гений.

Салваторе Гарау

Началната цена на “Аз съм” била 6000 евро. Невидимата скулптура е продадена от аукционната къща Art-Rite в Милано, предлагаща творби на съвременното изкуство. Името на притежателя не е известно. Той получава сертификат, който гарантира, че именно той притежава произведението.

“Купувачът трябва да прибере творбата в частен дом, в стая, в която няма други подобни конструкции, и да я постави в центъра. Скулптурата трябва да заеме квадрат със страна 150 см”, казва създателят Гарау. За него творбата има историческа стойност и е “перфектна метафора на нашето време”, защото е напълно невидима, не може да бъде копирана или репродуцирана онлайн. Отделно не вреди и на околната среда.

Невидимото произведение на изкуството

В началото на 2021 г. Гарау създаде още една подобна скултура – “Буда в съзерцание” и я “постави” в центъра на Милано. Творбата не можеше да се види, разбира се, а да се усети.

Гарау е роден през 1953 г. в Санта Джуста на остров Сардиния. Завършил е Академията за изящни изкуства във Флоренция, а освен това е бил и барабанист на рок групата Stormy Six през 70-те години на миналия век. След разпадането ѝ става художник.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции