<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80345" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спада броят н...

Италия влиза в локдаун за празниците

19 Декември 2020
0 391

Италия влиза в локдаун за Коледа и Нова година, предаде bTV.

Премиерът Джузепе Конте е разпоредил вечерен час от 22:00 до 05:00 ч. на територията на цялата страна от 24 до 27 декември, от 31 декември до 3 януари, а също и на 6 и 7 януари 2021 година. Барове, ресторанти и магазините, които не са от първа необходимост, остават затворени.

Италия влиза в локдаун за празниците

В този период жителите на Италия ще могат да напускат домовете си само по работа, при неотложна нужда и заради здравословен проблем.

В коледната и новогодишната нощ са позволени до двама души гости за всяко домакинство, като децата под 14-годишна възраст не се броят.

Италия влиза в локдаун за празниците

На датите от 28 до 30 декември и на 4 януари мерките ще бъдат леко разхлабени – жителите на Италия ще могат да напускат домовете си, но барове и ресторанти няма да работят.

Премиерът Конте поясни, че полицията няма да посещава домовете на хората по време на празниците, но посъветва италианците да се съобразят с правилата.

„Експертите ни са изключително притеснени от евентуалното покачване на случаите на коронавирус около Коледа. Поради тази причина взехме това трудно решение“, заяви Конте. По думите му мерките са така замислени, че да позволят максимално ограничаване на социалните контакти.

Според него предстоящата ваксинационна кампания ще сложи “началото на края на този кошмар” Covid-19.

Италия влиза в локдаун за празниците
Снимка: Unsplash

И в други европейски държави влязоха в сила по-строги мерки като в Германия и Нидерландия е в сила локдаун до януари.

В Австрия правителството заяви, че ще обяви трета карантина след Коледа – от 26 декември всички магазини, които не са от първа необходимост, ще бъдат затворени. Ще бъде ограничено и свободното придвижване.

Италия влиза в локдаун за празниците

Междувременно, след като стана ясно, че френският президент Еманюел Макрон е с Covid-19, премиерът на Словакия Игор Матович също обяви, че е дал позитивен тест за коронавирус. Двамата с Макрон разговаряха на срещата на върха в ЕС преди седмица.

Еманюел Макрон е с положителен тест за Covid-19

Други европейски лидери, сред които премиерите на на Белгия, Испания, Португалия и Люксембург са в изолация заради срещи с Макрон.

Източник: bTV

Видео: TheNewYorker

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции