<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Кунчев: С...

Ицо Хазарта се обяви срещу отпуснатите “на калпак” от властта помощи за музиканти

06 Март 2021
0 3299

Рапърърт Ицо Хазарта се разграничи от постигнатата днес договорка между представители на съвременната музикална сцена и правителството за отпускане на 4350 лв. “на глава” като компенсация за забраната за концертна дейност по време на пандемията, пише “Булевард България”

Той определя като “несправедлива и лоша” идеята за раздаването на еднакви суми от бюджетните средства на около 1000 творци в сферата на музикалната индустрия, без да се вземе предвид собствения им принос към хазната в последните години. 

Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже”, пише Хазарта в своя Facebook профил. 

Той се възмущава и от друго предизборно обещание на Бойко Борисов – да въведе задължителна квота за излъчване на българска музика в медиите. 

Това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат. Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии”, възмущава се той. 

Името на Хазарта не присъстваше в списъка със 131 музикални изпълнители, които призоваха правителството да намери начин за обезщетяването им след прекратяването на професионалната им дейност в най-активния сезон за концертите. 

Музикантите посочваха, че от края на ноември 2020 г. са били принудени да спрат всякаква дейност в период, в който традиционно имат много ангажименти заради корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи. 

Единната им позиция беше публикувана в първия ден от предизборната кампания – и още на следващия ден се оказа, че “инструмент” все пак ще се намери. 

Сред авторите на подписката бяха още творци като Иван Лечев, Нина Николина, Миленита, Христо Йоцов, Стунджи, Белослава, Иво Димчев, Румен Бояджиев, Милена Славова, Мариана Попова и др. 

Видео от срещата на премиера Бойко Борисов с българските музиканти днес можете да гледате по-горе.

Източник: “Булевард България”

Снимка: Фейсбук – Ицо Хазарта

Видео: Фейсбук – Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции