<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксината на ...

И ваксината на Johnson&Johnson вече е одобрена от Европейския регулатор

11 Март 2021
0 1178

Еднодозовата ваксина на Janssen и Johnson&Johnson е четвъртият препарат срещу Covid-19, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), съобщава Дойче веле.

Ваксината е съставена от аденовирус, който е модифициран да носи гена за производството на шиповия протеин SARS-Cov2. Имунната система на организма разпознава този протеин като чужд, като изработва антитела и активира Т-клетките, за да го атакуват. 

Всичко за ваксините срещу Covid-19: Как работят? Какви са разликите? Кои са готови и кои очакваме?

Ако по-късно имунизираният човек се срещне с новия коронавирус, тялото му вече ще познава шиповия му протеин, с който той се опитва да проникне в клетките, и ще е готово да се защити. 

ЕМА се позовава на изследванията на Janssen, които показва ефикасност при предотвратяване на Covid-19 сред лица над 18-годишна възраст. 

И ваксината на Johnson & Johnson се включва в битката с вируса. Какво я отличава от другите?

Нивото на защитата, която препаратът осигурява, се оценява на 66%, макар че варира по региони – 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка, където бе открит нов вариант на коронавируса. Компанията-производител твърди, че имунизацията осигурява 100% защита срещу хоспитализиране или смърт при евентуална инфекция със SARS-Cov2. 

Няма данни за тежки странични ефекти след ваксиниране, а най-често отчитаните реакции са главобол, умора, болки в мускулите или треска. 

Спряха клиничните тестове на Covid-ваксината на “Johnson&Johnson” заради заболяване на участник

Наблюдението на безопасността и ефикасността на ваксината ще продължи. Очаква се Европейската комисия да издаде разрешение за дистрибуцията на дозите в 27-те държави. България разчита на поръчка през кралство Швеция, след като правителството първоначално отказа да се включи в общата процедура на европейско ниво. 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции