<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рухна част от...

И Варна се обзаведе със “златните” обществени тоалетни за стотици хиляди левове

28 Октомври 2020
0 979

По примера на столичната община и Варна се е обзавела със скъпите самопочистващи се тоалетни, които струват по 12 хил. евро кв. м.

Според публикация на Дневник, след направена проверка по Закона за достъп до обществена информация, администрацията на варненският кмет Иван Портних е разпоредила поставянето на три напълно автоматизирани и самопочистващи се тоалетни на обща стойност 343 000 лева.

И Варна се обзаведе със &#8220;златните&#8221; обществени тоалетни за стотици хиляди левове

При положение че всяка от тоалетните заема около 5 кв.м., това означава, че доставката и монтажът им са излезли по около 12 хил. евро кв.м. В момента най-луксозните жилища във Варна се продават на цени около 3.5 хил. евро квадратния метър “до ключ”.

Съоръженията са доставени от компанията “Екотой”. Според отговорите на въпроси, изпратени до местната администрация в морската столица, единичната автоматична и самопочистваща се тоалетна струва 121 560 лв. с ДДС, а двойната 221 220 лв. с ДДС. Така общата им цена става близо 343 хил. лв.

За обществена тоалетна от 11 кв.м. в София е платена рекордната сума от 286 000 лева

Трите тоалетни, монтирани във Варна, са напълно идентични с тези пред НДК и в градинката пред “Кристал” в столицата. Според гражданското сдружение “Спаси София” всяка от тях заема площ от около 5 кв.м. Това означава, че заедно с цената за монтажа един кв.м от варненските тоалетни излиза около 23 хил. лв. или около 12 хил. евро. 

И Варна се обзаведе със &#8220;златните&#8221; обществени тоалетни за стотици хиляди левове

Автоматизираната обществена тоалетна в София по проект трябвало да бъде с площ 11 квадратни метра. Така цената на квадратен метър излиза 13 000 евро или 26 000 лева. Светлозар Алексиев от „Спаси София“ обаче твърди, че тоалетната е 8 квадрата, а не 11. Така излиза, че квадратният метър струва около 17 000 евро.

Демонстрация на режима на работа на автоматизираните тоалетни в София можете да си припомните във видеото горе.

И Варна се обзаведе със &#8220;златните&#8221; обществени тоалетни за стотици хиляди левове
Снимка: БулФото

В мотивите си за поставянето на скъпоструващите тоалетни в морската градина администрацията на община Варна заявява:

“Чрез приемането и прилагането на направените предложения ще се допринесе за повишаване качеството на живот, комфорта и уюта на посетителите на Морската градина, така също паркът ще се превърне в още по-приятно място за разходка, отдих и спорт. Събраните постъпления от ползването на услугата ще бъде в приход на бюджета на Община Варна”.

Източник: Дневник

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции