Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
И военна полиция ще помага на КПКОНПИ
И военна полиция ще помага на КПКОНПИ
gospodari.com
09-02-19
добавено
1219
прегледа

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще проверява заедно със служба "Военна полиция" съмнения за корупция по високите етажи на армията и политическото ръководство на Министерството на отбраната, съобщава Mediapool. Общата им работа ще бъде регламентирана в инструкция за взаимодействие, която вече е публикувана за обществено обсъждане. 

 

Антикорупционната комисия ще има достъп до полицейския регистър на служба "Военна полиция", който съдържа пълните лични данни за всички регистрирани, както и информация за водените досъдебни производства срещу тях.

 

Двете служби ще обменят информация, ще правят общи работни групи и съвместни планове за действие.

 

По искане на Военна полиция комисията ще помага при разкриване на престъпления в армията. КПКОНПИ пък ще може да разчита на военни полицаи за съдействие при издирвателни операции и разкриване на корупционни престъпления с участието на лица, заемащи висши публични длъжности.

 

Във "Военна полиция" около 1000 души работят по престъпления, извършени от военнослужещи и от цивилни служители на Министерството на отбраната, като могат да разследват и техни съучастници извън системата.


Службата може да използва и специални разузнавателни средства (СРС).

 

През годините Военна полиция се занимава основно с кражби на войсково имущество, измами, неизпълнение на заповед, злоупотреба с власт и служебно положение, случаи на наркоразпространение, в които са замесени военни и други. Най-видна е дейността на военните полицаи по охраната на събития и ведомствените сгради.

 

Службата не е отбелязала значителни успехи в борбата срещу корупцията на по-високо ниво.

 

Антикорупционната комисия засега също не е регистрирала особена активност по отношение на военното министерство и армията.

 

След освобождаването на нашумелия с голямата си тераса Пламен Георгиев, който бе изпратен за консул във Валенсия, комисията се ръководи от заместника му Антон Славчев.

 

Източник: Mediapool