<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78352" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Македонски а...

И Гърция със забележка към Северна Македония за присъединяването към ЕС

20 Ноември 2020
0 2438

В съобщение, публикувано на сайта на гръцкото Външно министерство се казва, че Северна Македония и Албания трябва да продължат напред към изпълнение на всички критерии, договорени през март.

След среща на Съвета по общи въпроси на ЕС, министърът по европейските въпроси на Гърция Милтиадис Варвициотис заяви, че Северна Македония трябва да изпълни договореното в Преспанското споразумение.

Милтиадис Варвициотис

Той посочи, по-специално, необходимостта „Албания да продължи необходимите реформи преди първата междуправителствена конференция, както и необходимостта Северна Македония да изпълни изцяло Преспанското споразумение“.

Преспанският договор беше сключен през юни 2018 г. от тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас и неговия македонски колега Зоран Заев. Заедно с българския Договор за приятелство и добросъседство той отвори вратата на РС Македония за членство в НАТО.

Активисти на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ публикуваха клип, на който се вижда как палят националния флаг на България. Видео от акцията можете да си припомните горе.

Македонски активисти подпалиха българското знаме в Скопие (видео)

България смята, че РС Македония не изпълнява Договора за добросъседство, включително критериите, договорени през март. По тази причина страната ни до момента не е одобрила преговорната рамка със Скопие.

Източник: Министерство на външнитеработи на Гърция

Снимка на корицата: Colourbox

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции