<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41911" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте уникал...

И Конгресът на САЩ призна арменския геноцид

30 Октомври 2019
0 1147

Долната камара в Сената на САЩ с голямо мнозинство прие резолюция, според която масовото избиване на арменци в Османската империя от началото на 20 век е определено като геноцид, пише Свободна Европа. В подрепа на документа гласуваха 405 конгресмени, а едва 11 бяха „против“.

 

Това решение бързо предизвика критики от страна на Анкара и радост в Ереван.

 

ГЕРМАНИЯ ПРИЗНА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД И ТОВА РАЗГНЕВИ ТУРЦИЯ

 

Вашингтон не за първи път признава масовите убийства за геноцид, но досега официалното определение за събитията бе „зверство“. Новото решение идва в момент на влошаване на отношенията между САЩ и Турция. Днес по-рано Конгресът одобри санкции срещу Анкара заради нахлуването на турските военни в Сирия.

 

Припомняме, че неотдавна френският президент Еманюел Макрон сподели идеята си да обяви 24 април като ден за възпоменание на арменския геноцид.

 

По време и малко след приключването на Първата световна война повече от милион и половина арменци, които са християнско малцинство в държавата, са избити или депортирани от властите в Османската империя.

 

КАК ПАРЛАМЕНТЪТ УЖ ПРИЗНА, АМА НЕ ТОЧНО ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНСКИЯ НАРОД

 

А каква е позицията у нас? През 2015 г. след дълги дебати и скандали българският парламент призна случая за „масово изтребление“. Според устава на международния наказателен съд „изтребление“ е елемент от престъпленията срещу човечеството.

 

Във видеото по-горе можете да си припомните как тогава депутатите от ДПС излязоха от Народното събрание при гласуването на декларацията за арменския геноцид.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции