<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Властта в Мос...

И руски опозиционер беше свален от самолет и арестуван

01 Юни 2021
0 968

Само седмица след принудителното кацане на пътнически самолет в Беларус заради ареста на журналиста Роман Протасевич – историята се повтори, този път в Русия, пише Булевард България.

Кой е арестуваният беларуски журналист Роман Протасевич? Едва на 26, а от 10 години гонен от властта

Атаката е насочена срещу доскорошния директор на организацията “Отворена Русия” Андрей Пивоваров. На 31 май той е свален от борда на самолет, подготвящ се за излитане от летище “Пулково” край Санкт Петербург, и е арестуван за “сътрудничество с нежелана организация”.

И руски опозиционер беше свален от самолет и арестуван
Андрей Пивоваров

“Отворена Русия” е създадена още през 2001 г. по идея на предприемача и политически активист Михаил Ходорковски. Той е неин лидер до 2003 г., когато е арестуван заради делото “ЮКОС”. Организацията е закрита първоначално през 2006 г., след като сметките й са запорирани, но подновява дейността си през септември 2014 г. след края на 10-годишното лишаване от свобода на Ходорковски.

И руски опозиционер беше свален от самолет и арестуван
Михаил Ходорковски

През 2017 г. “Отворена Русия” беше включена в списъка на главната прокуратура с “нежелани организации”, които “водят дейност за дестабилизация на вътрешнополитическата обстановка” и не признават резултатите от последните избори в страната. 

Пивоваров беше директор на сдружението до 27 май, когато обяви саморазпускането му заради готвените промени в Наказателния кодекс на Русия, които щяха да ожесточат евентуалното криминално преследване на активистите. 

Нежелани организации в Русия са множество руски и международни организации – вкл. фондациите на Джордж Сорос, Международният републикански институт, Фонда за инвестиране в развитието на медиите, Атлантическия съвет на САЩ, German Marshall Fund, и др.

И руски опозиционер беше свален от самолет и арестуван

Два дни след обявяването на пълна ликвидация на “Отворена Русия”, срещу Пивоваров наистина е образувано наказателно производство, а в късния следобед на 31 май той е арестуван при опита си да отпътува от Санкт Петербург към Варшава. 

“Току-що ме свалиха от самолета в Пулково. Трябваше да летя за почивка, преминах митническата проверка – нямаше никакви въпроси. Самолетът вече се готвеше да излети, когато изведнъж спря. Качиха се полицаи и ме изведоха. Сега се намирам в ФСБ – Пулково”, пише Пивоваров в своя Twitter-профил. 

Адвокатът му твърди, че преди качването в самолета не е имало каквито и да било ограничения за свободното придвижване на Пивоваров. 

Руската служба на BBC разказва, че поводът за ареста му е свързан с публикация във Facebook-страницата на политическия активист, в която се съдържала “агитация за събиране на средства” в полза на “нежелана организация”. 

Въпросната публикация е споделена от Пивоваров през август 2020 г., а авторът на оригиналното съобщение е ръководителят на предизборния щаб на Яна Антонова – независима кандидатка за член на общинския съвет на Краснодар и активистка на “Отворена Русия”. Постът призовава за дарения в подкрепа на Антонова по време на кампанията. Девет месеца по-късно това се оказва причина за повдигнатото обвинение срещу Андрей Пивоваров. 

На 1 юни руската полиция е извършила обиски и в домовете на други активисти от организацията на Ходорковски – Александър Соловьов, Дмитрий Гудков и Виталий Венедиктов. 

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции