<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Тодор К...

И южноафриканският вариант на коронавируса стигна до София

28 Юни 2021
0 440

У нас е регистриран първият случай на южноафриканския вариант на Covid-19, познат още като Бета.

От Националния център по заразни и паразитни болести уточняват, че носителят е временно пребиваващ в страната ни. Намира се в София и е на възраст между 30 и 40 г. Той е бил на домашно лечение и вече е здрав.

Междувременно потвърдените случаи на Делта варианта у нас вече са седем. С разновидността, идваща от Индия, са се заразили две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 г. Всичките са от столицата. Само един от тях е хоспитализиран.

Делта мутацията: защо през лятото може да стане опасно

Освен посочените Бета и Делта варианти, в НЦЗПБ са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват Алфа вариант на Covid-19 (британски), както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение.

И южноафриканският вариант на коронавируса стигна до София

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай. По тази причина oттам призовават българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу Covid-19.

Здравните власти следят разпространението на вариантите на коронавируса, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции