<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88901" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заснеха как с...

Йорданка Фандъкова назначи Мирослав Боршош за зам.-кмет на София

11 Май 2021
1 518

Мирослав Боршош е назначен за зам.-кмет по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на Столична община, пише Mediapool. Реално той заема мястото на освободения преди броени дни Тодор Чобанов заради затлачени европроекти за ремонт на баните в Овча Купел и Горна Баня.

От Столична община посочват, че Боршош е възпитаник на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, специалност “Културология”. Посочва се, че той е създател на “емблематичните за София културни пространства – литературен клуб “Перото”, театър “Азарян”, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Йорданка Фандъкова уволни зам.-кмета на София Тодор Чобанов

Боршош е носител на наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Оправдан по обвинения за безстопанственост

В края на март тази година Боршош бе изцяло оправдан по обвиненията за безстопанственост, повдигнати му от прокуратурата. Обвиненията срещу него бяха за нецелево изразходване на над 3.4 млн. лв., умишлена безстопанственост, ощетила НДК с над 28 000 лв., сключване на 15 неизгодни сделки, нанесли вреди за над 86 000 лв. и за длъжностно присвояване на над 3.9 млн. лв., извършено на 1 ноември 2016 г.

В края на март съдията Стефан Милев даде да се разбере, че обвиненията са дотолкова несъстоятелни, че си е загубил времето да ги изследва. За обвинението за длъжностно присвояване дори каза: “По-добре е да замълчим от уважение към правото”.

Боршош имаше обвинения в безстопанственост за множество сделки, сред които договори с адвокатско дружество, договори за лизинг на автомобили, за медийни услуги, за паспортизация на сградата на НДК и други. Той пое ръководството на конгресния център преди дворецът да приеме домакинството на българското европредседателство през 2018 г. Тогава правителството изля милиони за ремонти на сградата.

Нито едно от обвиненията обаче не бе прието от съдия Милев. По повод твърдяното от прокуратурата нецелево разходване на 3,4 млн. лв. магистратът каза, че изследването му е било загуба на време. Изначално това обвинение е било неправилно, защото прокуратурата е считала отпуснатата от правителството сума за увеличаване на капитала на НДК за целево плащане, а това са съвсем различни неща.

За договорите за лизинг на колите съдията коментира, че прокураутрата ту твърди, че имало нужда от тях, ту, че няма. В обвинителния акт са присъствали и определения като “луксозен” и “скъпоструващ” по отношение на автомобила “Лексус”, които съдията отказа да коментира с аргумента, че обвинението е за друго.

Друго обвинение срещу Боршош бе, че е наел адвокатско дружество, въпреки че НДК е имал щатни юрисконсулти. По този повод съдията коментира, че принципно забрана за подобно нещо няма. А ако се иска Боршош да носи наказателна отговорност, това би значело половината българско правителство да влезе в затвора, защото това е масова практика.

Затлачените ремонти на баните

От думите на Фандъкова при отсраняването на Тодор Чобанов стана ясно, че тя ще очаква новият зам.-кмет да работи по-активно по европроектите за ремонт на банята в Овча Купел. Това ще е и водеща задача пред Боршош.

Процедурата за избор на фирма, която да извърши ремонта на банята в Овча купел, се спира за втори път. Той трябва да се извърши по европроект, спечелен от Столична община по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” за над 3.5 млн. лв. Процедурата била спряна през април именно от Чобанов, защото проектът бил само за ремонт, но не и за проект на визията на обновяването.

Последната обществена поръчка бе обявена през февруари тази година за 3.55 млн. лв. без ДДС. По-голямата част от тях – 2.6 млн. лв. са осигурени по програма “Наука и образование за интелигентен растеж” и то още през 2018 г. Проектът включва ремонта на банята в по-голям проект за център за върхови постижения.

Останалите близо 1 млн. лв. общината ще трябва да отдели от бюджета си. Срокът за подаване на офертите бе до 4 март 2021 г., а критериите: предложена цена и качеството, са с еднаква тежест. Изпълнителят трябваше да изпълни проекта за 300 дни.

Предишната обществена поръчка бе прекратена, защото се оказа, че проектът няма одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство. След като ведомството се произнесе изникна нов проблем – оказа се, че заложеното обновяване не е съобразен с историческата стойност на сградата и категорично се подчерта, че не могат да се правят промени във функциите на обекта, каквито бяха заложени.

Източник: Mediapool

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции