Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Кабелните оператори загубили над 1 млн. лв. от акцията на ГДБОП (ВИДЕО)
Кабелните оператори загубили над 1 млн. лв. от акцията на ГДБОП (ВИДЕО)
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
06-24-19
добавено
3462
прегледа

Загубите ни след акцията на ГДБОП на 13 юни възлизат на над 1 млн. лева. Това обяви на пресконференция управителят на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ Вилимир Алтънов, който оперира в Югозападна България.

 

Алтънов коментира, че освен показната акция е била създадена заплаха и за националната сигурност, тъй като десетки домакинства и институции са нямали достъп и до интернет и тел. 112.

 

ПОГРОМ И ДЕСЕТКИ БЕЗ ИНТЕРНЕТ ОБЩИНИ СЛЕД АКЦИЯТА СРЕЩУ КАБЕЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ

 

Той подчерта, че неговата компания и „Вайтъл“ са двама от общо петте оператора, работещи на тази територия и станали обект на акцията на ГДБОП преди 11 дни. Алтънов добави, че компанията му работи от 25 години на пазара и след акцията отчита спад в броя на абонатите си.

 

„Към момента нашите компании не са получили констативен протокол, в който да са посочени нарушенията, които се твърдят че сме извършили. Не разполагаме и с опис на техниката, която ни беше иззета и е на стойност над 1 млн. лв. Когато ни бъде върната, тя ще бъде морално остаряла и съсипана. Беше неправомерно иззета и техника за разпространение на интернет“, заяви той и добави, че са несъстоятелни обвиненията, че те разпространяват „пиратски“ програми.

 

„Уважаваме безкрайно труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до телевизионно съдържание“, подчерта той.

 

СЛУЖБИТЕ ГОВОРЯТ "ДЕЗИНФОРМИРАЩИ НЕЛЕПИЦИ" ПО СЛУЧАЯ, ТВЪРДИ КАБЕЛЕН ДОСТАВЧИК, ПОСТРАДАЛ ОТ АКЦИЯТА

 

Според него тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки и достъпът до този вид пазар да бъде равнопоставен за всички участници в процеса, а не със сигнали за престъпления и унищожаване на техника и инфраструктура. Той опроверга, изнесените обвинения от началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, че малките кабелни оператори са причинили вреди за над 10 млн. лева в следствие на разпространение на няколко телевизионни програми без уредени авторски права.

 

„Ако това е вярно, означава, че за 2 месеца дружествата би трябвало да платят над 4 млн. лева права за разпространение на няколко канала. Това е невярно. По-скоро целта е манипулация на общественото мнение и с цел да се хвърлят бомбастични твърдения . След разпространеното твърдение, че сме престъпници, беше оповестено, че в проверката участва и „Европол“. Това звучи страшно, – тази организация да се занимава с платформен оператор в ограничена по обхват мрежа. Оказа се, че „Европол“ е информирал на своята интернет страница за проверка в България, но за разпространение на IPTV телевизия чрез нелегални боксове, а не за кабелно разпространение на телевизионни програми“ , поясни той и добави, че те разкриват още, че 700 000 души са получавали сигнал чрез престъпна мрежа.

 

Той каза, че не знае откъде е дошла тази цифра, защото абонатите и на петте оператора в Югоизточна България не наброява и половината на оповестената от „Европол“.

 

Алтънов разкри още, че на телевизиите те плащат твърда месечна сума, а не на абонат и призова прокуратурата и ГДБОП да се самосезират, за да видят как се разпространяват телевизиите в малките населени места.

 

ГДБОП ОТРИЧА ДА СА СПИРАЛИ ИНТЕРНЕТ ПРИ АКЦИЯТА СРЕЩУ КАБЕЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ

 

Иван Коцелов от „Кабел Сат Запад“ заяви, че за тях е много важно да има конкуренция, а не монопол, а конкуренция може да има само там, където има равни условия за бизнес.

 

На въпрос кой според тях стои зад тази акция, Коцелов каза, че не иска да вярва, че те са провокирани от големи телекоми, тъй като от години работят заедно и се допълват по отношение на използването на мрежи.

 

Коцелов не пожела да каже колко плащат на големите телевизии, за да ги разпространяват, но подчерта, че всичките им мрежи са законни, и заплащат дължимия данък към държавата като на всеки свой абонат издават касова бележка. Той не можа и да посочи колко точно абонати са изгубили вследствие на акцията на ГДБОП преди 11 дни.

 

Източник: БГНЕС