Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Кабелните оператори у нас си спестяват милиони от авторски права върху препредаването на филми
Кабелните оператори у нас си спестяват милиони от авторски права върху препредаването на филми
11-18-19
добавено
1074
прегледа

Милиони левове си спестяват от години насам българските кабелни оператори от авторски права върху препредаването на филми. Това съобщава в отворено писмо „Филмаутор“, подписано от 202 режисьори, сценаристи, оператори, продуценти, кинокритици и прочие филмови дейци. Писмото, публикувано в ClubZ, е адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов, председателя на СЕМ София Владимирова и медиите.

 

В писмото се настоява компетентните държавни институции да предприемат спешни действия за разрешаване на дългогодишния проблем.

 

България е единствената страна в Европейския съюз, която не спазва законите за авторско право в частта за препредаването на филми. В страната ни има над 250 кабелни и сателитни оператори, които от години осъществяват своя бизнес необезпокоявани от държавните органи и без да отчисляват дължимите суми към авторите и продуцентите на филмите, които „продават“ на своите абонати.

 

Някои от големите киностудиа – „Paramount Pictures“, „20th Century Fox“, MGM, „Sony“, произвели блокбъстъри като „Аватар“, „Титаник“, „Мисията невъзможна“, „Трансформърс“, „Две димящи дула“, „Шрек“ и други – са сигнализирали за проблема през август и септември с писма до „Филмаутор“ и Министерството на културата.

 

Филми като „Игрите на глада: Сойка-присмехулка” и „Две димящи дула” за България бяха показани през 2017 г. от Нова телевизия и бяха препредадени от кабелните оператори в страната. Но компанията „Лайънстейт” не получи от „Филмаутор“ никакво възнаграждение за това вторично използванe на неговите произведения“.

 

ЗАДЪРЖАХА СОФИЯНЕЦ, КАЧВАЛ НЕЗАКОННО ФИЛМИ НА 40 СТРАНИЦИ В ИНТЕРНЕТ

 

И до днес препредаващите предприятия в България не плащат за правата на хиляди български и чужди автори и продуценти на филми. Авторите и продуцентите настояват част от приходите, генерирани от създаденото от тях съдържание (по данни на КРС, приходите от платена телевизия за 2018 г. у нас са над 368 млн. лв.), да покриват правата им, както предвиждат българският закон и европейските директиви 

 

ДЕПУТАТ ПРЕДЛАГА ДЪРЖАВАТА ДА ФИНАНСИРА САМО ПОЛОЖИТЕЛНИ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ

 

Отвореното писмо е подписано от Виктор Божинов (режисьор, председател на УС на „Филмаутор“), Адела Пеева (режисьор, продуцент, зам.-председател на „Филмаутор“), Тонислав Христов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Христо Тотев (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Илия Костов (режисьор, сценарист, член на УС на „Филмаутор“), Станимир Трифонов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Костадин Бонев (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Мартин Димитров (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Ивайло Пенчев (продуцент, член на УС на „Филмаутор“), Росица Вълканова, Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Божидар Манов, Зоран Петровски, Андрей Паунов, Иглика Трифонова, Людмил Стайков, Анри Кулев, Боряна Пунчева, Илиян Джевелеков, Михаил Мелтев, Раймонд Вагенщайн, Стефан Цанев, Иван Маразов, Ицхак Финци, Руси Чанев.

 

 

Източник: ClubZ