Следва: Американски ...

Какаду само си измисля хореографията на танц, установиха учени (видео)

10 Юли 2019
25 2723

Когато какадуто Сноубол ни показа своите танцувални движения преди повече от десет години, той стана сензация. Потупващата с крак и клатеща глава птица се появи в десетки телевизионни ток-шоута и си спечели огромна публика в интернет, пише The Guardian.

 

Но това беше само началото. Ново проучване на движенията на танцуващия папагал показа, че птицата е на върха на своите творчески възможности. В представления, изиграни на облегалката на фотьойл, Сноубол измисля 14 различни движения – репертоар, който може да накара много хора да се засрамят.

 

"Ние бяхме смаяни", каза Анируд Пател, преподавател по психология в Университета Туфтс в Медфорд, Масачузетс. "Има дори модни движения, като в песента на Мадона "Vogue", просто не си вярвах на очите!"

 

 

""

 

 

"Изглежда, че танцуването на музика не е единствено продукт на човешката култура. Фактът, че виждаме това в друго животно предполага, че ако имаш мозък с определен когнитивен и неврологичен капацитет, то ти си предразположен към танца", добави той. 

 

И докато някои животни могат да бъдат дресирани да се движат в отговор на музика, Пател подозира, че усещането за ритъм и движението в такт е умение, уникално само за животните, които могат да се научат да говорят. За разлика от котките, кучетата и маймуните, които са с вродени звуци, тези, които могат да усвоят език, като папагалите, делфините и слоновете, могат да научат голямо количество звуци, базирани на онова, което чуват в природата.

 

Не всички учещи език обаче, са родени за танцьори. Пател подозира цял куп фактори, които трябва да се случат заедно, за да влезе животното в ритъма на музиката, включващи способност да учат сложни последователности от действия и да установяват дългосрочни социални връзки. 

 

Изследване показа, че Сноубол наистина усеща ритъма, клатейки глава и потропвайки с крак в такт с музиката. Най-доброто доказателство за това е, че той продължава все така уверено да държи ритъма дори когато музиката се забавя или забързва.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции