<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80867" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Какви промени настъпват за българските граждани във Великобритания след Брекзит? (видео)

31 Декември 2020
0 541

Над 200 000 българи живеят във Великобритания, като потокът от желаещите да учат и работят в Обединеното кралство остава огромен. От този петък, 1 януари обаче настъпват промени за всеки гражданин на Европейския съюз, чийто живот е свързан с пребиваването на Острова. Ето някои от промените:

Само влезлите в страната до 31 декември 2020 г., включително, ще имат възможност да кандидатстват за статут за уседналост. Срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 г. Българските граждани, получили статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г. За тях няма да бъдат необходими визи за престой или работа в Обединеното кралство.

Шотландия отправи “любовно” послание до Европа след Брекзит (видео)

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

Снимка: Unsplash/Sander Crombach

Коронавирусът е тактика за предотвратяване на Брекзит, смята всеки пети британец

Великобритания въвежда визова система и е важно да знаете, че визи няма да се издават от британското посолство в София.

Ще има промяна на имиграционния статут за настоящите и бъдещите студенти от ЕС във Великобритания. Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Те задължително ще трябва да кандидатстват за виза.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции